Britanija: Zahtjevi da Theresa May zaustavi prodaju oružja Rijadu

Theresa May
May će od EU-a zatražiti ponovno otvaranje sporazuma o Brexitu (EPA)

Britanska premijerka Theresa May je osudila ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

U obraćanju u britanskom Parlamentu, ona je izjavila kako vjeruje da svi u Parlementu smatraju da je potrebno najoštrije osuditi ubistvo Khashoggija.

“Potrebno je da se dozna šta se doista dogodilo”, dodala je britanska premijerka, prenosi Anadolija.

Lider opozicione Laburističke stranke Jeremy Corbyn je istaknuo kako podržava stav Vlade i osudu ubistva novinara, dodajući kako je ipak potrebno poduzeti konkretne korake u vezi s tim pitanjem.

Corbyn: Nije dovoljno samo osuditi

“Nije dovoljno samo osuditi. Hoće li Vlada prestati s prodajom oružja Saudijskoj Arabiji?”, pitao je Corbyn premijerku May.

Zastupnik Škotske nacionalne stranke Ian Blackford je istaknuo kako je vrijeme da se poduzme nešto protiv Saudijske Arabije.

“Premijerko, zaustavite prodaju oružja Saudijskoj Arabiji. I to učinite odmah danas”, kazao je Blackford.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila kako njena zemlja neće izvoziti oružje u Saudijsku Arabiju dok ne bude rasvijetljen slučaj ubistva saudijskog novinara.

Njemačka želi da i druge članice Evropske unije slijede njezin primjer u zaustavljanju izvoza oružja Saudijskoj Arabiji dok postoje nejasnoće u vezi okolnosti ubistva Jamala Khashoggija, rekao je njemački ministar privrede Peter Altmaier.

Rijad je dao više suprotnih objašnjenja o tome što je prethodilo Khashoggijevoj smrti 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Altmaier, bliski saradnik kancelarke Merkel, rekao je da dosadašnja objašnjenja Saudijske Arabije nisu zadovoljavajuća.

Rijad potvrdio da je Khashogi ubijen

“Vlada se složila da za sada neće odobriti daljnje isporuke oružja, jer želimo znati što se događa”, rekao je Altmaier.

Novinar i kolumnist lista The Washington Post Jamal Khashoggi nestao je 2. oktobra, nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Turski sigurnosni izvori su ranije potvrdili da Khashoggi nije napustio zgradu konzulata, a da je u tom periodu u konzulatu boravilo 15 saudijskih državljana i službenika, koji su posebnim letovima došli, a zatim i napustili Tursku.

Nakon višednevnih tvrdnji da ne znaju ništa o sudbini Khashoggija, vlasti Saudijske Arabije su u subotu saopćile da je Khashoggi ubijen tokom navodne svađe u konzulatu.

Istraga o uijstvu je i dalje u toku.

Izvor: Agencije