Trump zbog migranata ukida pomoć za tri države

Trump se oglasio na Twitteru (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je danas da će početi da ukida ili da značajno umanjuje pomoć koju šalje za tri države Centralne Amerike zbog karavana sa migrantima koji se kreće ka južnoj granici SAD-a, javlja AP.

Agencija prenosi da je Trump putem Twittera poručio da “Gvatemala, Honduras i El Salvador nisu uspjele da obave svoj posao i spriječe narod da napusti svoju zemlju i uđe ilegalno u SAD”.

Te tri države su, podsjeća se, ukupno dobile više od 500 miliona dolara od SAD-a u prošloj fiskalnoj godini.

“Nažalost, izgleda da policija i vojska Meksika nisu bile u stanju da zaustave karavan”, poručio je Trump i dodao da je upozorio graničnu policiju i vojsku da je to urgentno pitanje od nacionalnog značaja.

Agencija navodi da zvaničnici Bijele kuće nisu pružili dodatne detalje povodom ove situacije i šta bi moglo to da znači.

Status izbjeglice u Meksiku

Kako je agencija u nedjelju prenijela, blizu 5.000 migranata iz Centralne Amerike približilo se, u koloni dugačkoj 1,5 kilometara, granici SAD-a i Meksika.

Agencija je tada prenijela da se broj migranata na granici povećao preko noći, a da nisu urodili plodom napori meksičke vlade da ih zaustave na granici.

Nekoliko stotina migranata se prijavilo za status izbjeglice u Meksiku, a vjeruje se da u državu pristiže još oko 1.500 migranata, napomenula je agencija.

Reuters navodi da su u karavanu u kojem migranti putuju uglavnom nalaze farmeri, pekari, domaćice i studenti iz Gvatemale, El Salvadora i Hondurasa i da oni teže da stignu do SAD-a.

Izvor: Agencije