Mihail Gorbačov tvrdi da Donald Trump nema mudrosti

Mihail Gorbačov je s Ronaldom Reaganom potpisao Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (AP)

Posljednji sovjetski lider Mihail Gorbačov ocijenio je odluku Sjedinjenih Američkih Država da napuste važan nuklearni sporazum sa Sovjetskim savezom, sklopljen pred kraj Hladnog rata, posljedicom “nedostatka mudrosti” američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Tramp je tokom vikenda najavio da SAD namjerava odustati od sporazuma INF (Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa), koji su 1987. godine potpisali tadašnji američki i sovjetski čelnici – Ronald Reagan i Mihail Gorbačov.

Sporazum je, kao sljednica SSSR-a, nastavila primjenjivati Rusija.

“Ne smijemo ni pod kakvim okolnostima raskidati stare sporazuma o razoružanju. Je li tako teško shvatiti da otkazivanje takvih sporazuma pokazuje nedostatak mudrosti? To je pogreška”, smatra Gorbačov.

Novinska agencija Interfaks prenosi da je Gorbačov Trumpovu odluku ocijenio i kao “vrlo čudnu”.

Očuvati život na Zemlji

Po Gorbačovu, Trumpova odluka bi “potkopala sve napore lidera SSSR-a i SAD-a da postignu nuklearno razoružanje”.

“Svi ranije zaključeni sporazumi moraju biti sačuvani, jer sadrže ono čega nema u drugim dokumentima: oni osiguravaju kontrolu. To se mora smatrati vrijednošću”, nastavio je Gorbačov.

“Zar Washington ne razumije do čega to može dovesti?”, upitao je bivši sovjetski lider, prenosi AFP.

Pozvao je “sve koji su za svijet bez nuklearnog oružja da uvjere Washington da promijeni svoju odluku, kako bi se očuvao život na Zemlji”.

Moskva je prethodno poručila kako je Trumpova odluka “vrlo opasna”.

Izvor: Agencije