Tsipras: Odluka makedonskog parlamenta utire put za istorijski sporazum

Tsipras je preuzeo i funkciju šefa diplomatije od Kotziasa, kako bi osigurao sprovođenje sporazuma (EPA)
Tsipras je preuzeo i funkciju šefa diplomatije od Kotziasa, kako bi osigurao sprovođenje sporazuma (EPA)

Grčki premijer Alexis Tsipras izjavio je danas da odluka makedonskog parlamenta o odobrenju predloga za izmenu imena Makedonije utire put primeni istorijskog dogovora između dve zemlje.

“Danas je simboličan i istorijski dan posle odluke u parlamentu u Skoplju koja otvara put primeni sporazuma”, rekao je Tsipras, na ceremoniji preuzimanja sektora inostranih poslova, prenosi Rojters.

Tsipras je istakao da će primena sporazuma takođe omogućiti toj maloj balkanskoj zemlji da se pridruži međunarodnim organizacijama – EU i NATO, navodi britanska agencija.

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federica Mogherini takođe su pozdravili odluku makedonskog parlamenta o pristupanju izmenama ustava te zemlje radi primene Prespanskog sporazuma o imenu te bivše jugoslovenske republike.

EU podržava sporazum

“Parlament je načinio veoma važan korak ka primeni Prespanskog sporazuma glasanjem o otpočinjanju procedure ustavnih izmena. Sada očekujemo da se nacionalne procedure za primenu sporazuma nastave bez ikakvih odlaganja, u pravcu usvajanja ustavnih izmena”, navodi se u zajedničkom saopštenju Hahna i Mogherinijeve, objavljenom na sajtu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Evropska unija, poručuju oni, snažno podržava istorijski sporazum koji su u junu potpisali premijeri Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Alexis Tsipras.

“Bila je potrebna politička hrabrost, liderstvo i odgovornost kako bi se rešio jedna od najstarijih sporova u regionu. Ta rešenost je potvrđena glasanjem u makedonskom parlamentu”, navodi se u saopštenju.

Čestitke je makedonskom Sobranju uputio i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

“Na vladi i političkim liderima je da dovrše nacionalne procedure u vezi sa sporazumom o imenu i iskoriste istorijsku mogućnost da uvedu državu u NATO”, napisao je Stoltenberg na Twitteru.

Makedonsko Sobranje izglasalo je u petak uveče sa 80 glasova “za” odluku o pristupanju izmenama ustava te zemlje, koje bi trebalo da omoguće promenu imena u Republika Severna Makedonija u skladu sa Sporazumom iz Prespe.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO