Mediji: Biznismeni možda izbjegavaju Rijad, ali ne i poslove

Britanska premijerka nastoji da privuče "Aramco" da svojim akcijama trguje na Londonskoj berzi (EPA)

Najveće svetske kompanije možda govore o distanciranju od Saudijske Arabije u vreme rastućeg gneva zbog ubistva Jamala Kashoggija, ali dok izvršni direktori objavljuju da se povlače sa velike investicione konferencije, iduće nedelje u Rijadu, mnoge kompanije imaju suviše velike poslove sa Saudijcima, zbog čega je malo verovatno da će zbog jednog ubijenog novinara ohladiti te odnose ili zaobići buduće poslove s pustinjskom kraljevinom, piše New York Times.

List navodi da kompanije i dalje procenjuju situaciju, ali pošto se prema Saudijskoj Arabiji ne uvode nikakve sankcije, niti se očekuje značajna promena politike, biznismeni neće tek tako odustati od poslovanja s Rijadom.

“Saudijska Arabija i dalje ima ogromno bogatstvo i moćan prestiž. Ona će i dalje biti ključan ekonomski igrač i ne može biti ignorisana”, ocenjuje Bruce Riedel, bivši analitičar CIA.

Kompanije ne otkrivaju uvek koliko novca su zaradile na svojim vezama sa Saudijskom Arabijom. Ali, pregled saudijskih troškova na vojsku, infrastrukturu, proizvode naftne i hemijske industije, čak i na zabavu, pokazuju da je Rijad kao klijent jednostavno suviše značajan da bi bio ignorisan.

Stotine milijardi za kupovinu oružja

New York Times primećuje da američkim kompanijama, kao što su “Lockheed Martin”, “Raytheon” i “Boing”, a da “ne govorimo o predsedniku Donaldu Trumpu”, ide “voda na usta” zbog saudijskih najava kupovine oružja u vrednosti od 110 milijardi dolara.

Samo u prošloj deceniji, Amerikanci su sklopili ugovore o izvozu oružja vredne 138,9 milijardi dolara. Evropske kompanije su tamo od 2001. do 2015. izvezle oružja u vrednosti 57 milijardi evra.

A nije u pitanju samo oružje. Saudijska Arabija je potrošila prošle godine oko 20 milijardi dolara na američke proizvode, kao što su vozila “ford” i putnički avioni “boing”.

Od 2010. godine američke i evropske banke zaradile su od Saudijaca preko milijardu dolara samo na pružanju poslovnih saveta.

Pored toga, radi se o saudijskim ulaganjima u start-ap projekte i investicione fondove na Zapadu, koji se takođe izražavaju u milijardama, odnosno desetinama milijardi dolara.

Veliki zalogaj biće i predviđeni izlazak na berzu saudijske naftne kompanije “Aramco”, koja tako namerava da prikupi 100 milijardi dolara. Isto važi i za najavljenu izgradnju novog modernog grada na zapadu zemlje, na šta će otići barem 500 milijardi dolara.

Neke kompanije čak i ne pokušavaju da se distanciraju od Saudijaca ni usred skandala sa ubistvom Kashoggija. Britanska kompanija za naoružanje BAE Sistems najavila je da će poslati nekoliko izvršnih direktora na konferenciju u Rijadu.

Rijad važan i Britaniji i Francuskoj

Ugovor te kompanije o prodaji aviona “tajfun” za pet milijardi funti postignut je zahvaljujući odnosima britanske kraljevine s pustinjskom kraljevinom, koji postaju sve značajniji kako se London priprema za napuštanje Evropske unije.

Premijerka Theresa May, takođe, nastoji da privuče “Aramco” da svojim akcijama trguje na Londonskoj berzi.

Situacija je kritična i za Francusku, koja je Saudijskoj Arabiji prošle decenije prodala oružje u vrednosti od 11 milijardi evra, a očekuju još 14,7 milijardi. To ne obuhvata prošlogodišnji izvoz francuske robe od četiri milijarde evra i nedavne ugovore u oblasti naftne i hemijske industrije vredne 20 milijardi evra.

New York Times podseća da je francuski predsednik Emmanuel Macron u aprilu u Jelisejskoj palati srdačno dočekao saudijskog prestolonaslednika i da je tada formiran Saudijsko-francuski poslovni savet, na čelu sa Mohamedom bin Ladenom, iz porodice Osame bin Ladena.

“Ovo je veoma ozbiljna tema, gde ne možete da pobedite”, kaže Joe Kaeser, izvršni direktor nemačkog “Simensa”, koji još nije odlučio da li da ode u Rijad na konferenciju. Ta kompanija je prošle godine dobila narudžbinu od pet gasnih turbina od Saudijske Arabije.

“Ako bismo izbegavali da komuniciramo sa zemljama gde ljudi nestaju, onda bih mi jedino preostalo da sedim kod kuće”, rekao je Kaeser.

Izvor: Agencije