Rusija: Zveckanje sabljama na Arktiku imat će dugoročne posljedice

Ruski zvaničnici su zabrinuti zbog mogućeg širenja boraca iz Afganistana (EPA)

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je u utorak da će Rusija odgovoriti na uvećano vojno prisustvo NATO-a u sjevernoj Norveškoj i poručila da “neodgovorno zveckanje sabljama” u regiji Arktika “može imati dugoročne posljedice”.

Agencija Tass prenosi da je je Zaharova, govoreći o sjeveru Norveške, naglasila da prije svega misli na vojne vježbe NATO-a na tom području.

“Eskalacija vojne i političke aktivnosti NATO-a u regiji Arktika, konkretno u neposrednoj blizini Rusije, na teritoriji sjeverne Norveške, nije prošla neprimjećeno”, rekla je Zaharova.

Ona je navela da je Norveška načinila “seriju nedavnih neprijateljskih koraka”, među kojima je i “sporazum o udvostručavanju postojećeg kontingenta američkih marinaca sa 330 na 770 ljudi”.

Da ostanu zone niskih tenzija

“Oni su, također, dogovorili održavanje najopsežnijih vojnih vježbi na ruskoj granici u historiji Rusije, koje će biti održane krajem oktobra – ‘NATO Bljesak trozupca 2018’ (Trident Juncture 2018), uz učešće više od 40.000 ljudi iz više od 30 zemalja”, kazala je Zaharova.

Prema njenim riječima, to će “potkopati rusko-norveške odnose”.

Ona je je navela da je Moskva uvjerena da Arktik i sjeverna Evropa “moraju ostati zone niskih tenzija”.

“Neodgovorno zveckanje sabljama u ovom ranije mirnoj regiji može imati dugoročne posljedice”, zaključila je Zaharova.

Izvor: Agencije