Evropski komesar: U Jemenu potrebni ustupci svih strana

Christos Stylianides: Situacija je jako zabrinjavajuća i sada već katastrofalna (EPA)

Za političko rješenje sukoba u Jemenu potrebni su ustupci svih strana, ocijenio je u utorak, na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta, Christos Stylianides, evropski komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama.

“Imamo regionalne napetosti, jer je Jemen katalizator nestabilnosti i regionalnih previranja. Ne postoji jednostavno rješenje za Jemen. Političko će rješenje iziskivati ustupke sa svih strana i diplomatsko djelovanje međunarodne zajednice. Iz tog razloga vjerujemo da je od ključnog značaja, sada više nego ikada, da se pruži, što je više moguće, pomoć i podrška Ujedinjenih naroda i njihovom posebnom izaslaniku Martinu Griffithsu”, rekao je Stylianides u raspravi o stanju u Jemenu.

Saudijska Arabija vodi koaliciju arapskih država koje su počele vojnu kampanju u martu 2015. godine kako bi spriječili pobunjenički pokret Husi, koga podržava Iran, da preuzme cjelokupnu vlast u državi.

Brojne žrtve

U sukobu je, po procjenama UN-a, poginulo gotovo 10.000 ljudi, a više od 2.000 osoba umrlo je zbog epidemije kolere.

Pokušaj mirovnih pregovora u septembru 2018. godine, pod pokroviteljstvom UN-a u Ženevi, propao je nakon što se nisu pojavili izaslanici pobunjeničkog pokreta Husi.

“Situacija je jako zabrinjavajuća i sada već katastrofalna. Civili i civilna infrastruktura i dalje su mete napada, što je jasna povreda međunarodnog prava. Više od pola miliona stanovnika je razmješteno”, rekao je Stylianides na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

Sukobljene strane ne odustaju od svojih stavova.

Koalicija i njeni saveznici u Jemenu insistiraju na rezoluciji 2216 Vijeća sigurnosti UN-a, priznavajući “legitimnost” predsjednika Abda Rabba Mansoura Hadija i tražeći povlačenje Husa sa područja koje su zauzeli te vraćanje teškog oružja.

Husi traže “prekid agresije” Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata prije bilo kakvih ustupaka.

Glasanje u četvrtak

“Mi nećemo samo iznijeti svoje političke prijedloge, već ćemo nastojati naći rješenje da se pruži konkretna pomoć timu specijalnog izaslanika UN-a”, rekao je komesar Evropske komisije za humanitarnu pomoć, dodavši kako EU već daje doprinos od 173 miliona eura razvojne pomoći za brojne projekte u Jemenu te kako je, od početka sukoba, dodijelila 233 miliona eura humanitarne pomoći partnerskim organizacijama.

Stylianides je potvrdio stav Evropskog vijeća iz juna 2018. godine, kada je Vijeće raspravljalo s posebnim izaslanikom UN-a za Jemen.

Evropski parlament će o rezoluciji o stanju u Jemenu glasati u četvrtak.

Izvor: Agencije


Povezane

A u sjevernom Jemenu, gotovo milion ljudi živi na ivici gladi u improvizovanim kampovima. Oni su u područjima pod kontrolom pobunjenika pokreta Husi, na koje vazdušne udare izvodi koalicija Saudijske Arabije i Emirata. To otežava dostavljanje humanitarne pomoći.

Published On 02 Oct 2018

U Generalnoj skupštini UN-a došlo je do oštre prepirke između predstavnika Katara i zemalja koje su toj zemlji uvele blokadu. Ministar vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata opet je optužio Dohu za podržavanje terorizma. Predstavnik Katara izjavio je da su Emirati odgovorni za izazivanje nestabilnosti u regiji.   

Published On 30 Sep 2018

Dok bjesni rat u Jemenu, grupa mladih filmskih entuzijasta pokušava oživjeti kina u toj razorenoj državi. Ulaznice za novi domaći film, premijerno prikazan prošlog mjeseca, brzo su rasprodane.

Published On 24 Sep 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO