Evropski komesar: U Jemenu potrebni ustupci svih strana

Christos Stylianides: Situacija je jako zabrinjavajuća i sada već katastrofalna (EPA)

Za političko rješenje sukoba u Jemenu potrebni su ustupci svih strana, ocijenio je u utorak, na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta, Christos Stylianides, evropski komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama.

“Imamo regionalne napetosti, jer je Jemen katalizator nestabilnosti i regionalnih previranja. Ne postoji jednostavno rješenje za Jemen. Političko će rješenje iziskivati ustupke sa svih strana i diplomatsko djelovanje međunarodne zajednice. Iz tog razloga vjerujemo da je od ključnog značaja, sada više nego ikada, da se pruži, što je više moguće, pomoć i podrška Ujedinjenih naroda i njihovom posebnom izaslaniku Martinu Griffithsu”, rekao je Stylianides u raspravi o stanju u Jemenu.

Saudijska Arabija vodi koaliciju arapskih država koje su počele vojnu kampanju u martu 2015. godine kako bi spriječili pobunjenički pokret Husi, koga podržava Iran, da preuzme cjelokupnu vlast u državi.

Brojne žrtve

U sukobu je, po procjenama UN-a, poginulo gotovo 10.000 ljudi, a više od 2.000 osoba umrlo je zbog epidemije kolere.

Pokušaj mirovnih pregovora u septembru 2018. godine, pod pokroviteljstvom UN-a u Ženevi, propao je nakon što se nisu pojavili izaslanici pobunjeničkog pokreta Husi.

“Situacija je jako zabrinjavajuća i sada već katastrofalna. Civili i civilna infrastruktura i dalje su mete napada, što je jasna povreda međunarodnog prava. Više od pola miliona stanovnika je razmješteno”, rekao je Stylianides na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

Sukobljene strane ne odustaju od svojih stavova.

Koalicija i njeni saveznici u Jemenu insistiraju na rezoluciji 2216 Vijeća sigurnosti UN-a, priznavajući “legitimnost” predsjednika Abda Rabba Mansoura Hadija i tražeći povlačenje Husa sa područja koje su zauzeli te vraćanje teškog oružja.

Husi traže “prekid agresije” Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata prije bilo kakvih ustupaka.

Glasanje u četvrtak

“Mi nećemo samo iznijeti svoje političke prijedloge, već ćemo nastojati naći rješenje da se pruži konkretna pomoć timu specijalnog izaslanika UN-a”, rekao je komesar Evropske komisije za humanitarnu pomoć, dodavši kako EU već daje doprinos od 173 miliona eura razvojne pomoći za brojne projekte u Jemenu te kako je, od početka sukoba, dodijelila 233 miliona eura humanitarne pomoći partnerskim organizacijama.

Stylianides je potvrdio stav Evropskog vijeća iz juna 2018. godine, kada je Vijeće raspravljalo s posebnim izaslanikom UN-a za Jemen.

Evropski parlament će o rezoluciji o stanju u Jemenu glasati u četvrtak.

Izvor: Agencije