Krenuo projekat uklanjanja plastike u Tihom okeanu

Goleme plutajuće cijevi ispunjene zrakom slobodno će plutati nošene morskim strujama i vjetrovima (EPA)

Prvi plutajući sistem za čišćenje svjetskih mora i okeana od plastike, koji je osmislio holandski student hrvatskog porijekla Bojan Šlat postavljen je u Tihom okeanu, potvrdio je glasnogovornik projekta Ocean Cleanup.

Početkom septembra je iz San Francisca isplovio brod koji je za sobom vukao duge plastične cijevi ispunjene zrakom kako bi ih postavio kod pet nakupina otpada koje su formirane usljed morskih struja.

Prvi sistem postavljen je kod velike nakupine otpada u Tihom okeanu – GPGP, koja se prostire na gotovo milion kilometara kvadratnih.

Brodovi odvoze plastiku na reciklažu

GPGP se nalazi na oko 2.000 kilometara od obale Californije.

Cilj je pomoću pomenutog plutajućeg sistema sistema u idućih pet godina isprazniti polovinu GPGP-a, odnosno ukloniti oko 40.000 tona plastike.

Goleme plutajuće cijevi ispunjene zrakom i duge oko 600 metara, koje čine najveću do sada napravljenu barijeru na moru nazvanu System 001, formirat će zmijoliku barijeru u obliku potkove i ona će slobodno plutati nošena morskim strujama i vjetrovima.

Na cijevi se u dubinu nastavlja pregrada dužine oko tri metra, pa će se otpad zadržavati unutar “potkove”, a ribe i ostale morske životinje moći će nesmetano plivati okeanom. 

Pošto se otpad “zgusne” u kompaktnu masu, po njega će stići brod, koji će ga prikupiti i odvesti na reciklažu.

Životinje gutaju plastiku

Brodovi bi prikupljeni otpad trebali odvoziti svakih šest do osam sedmica. 

Plastični predmeti godišnje ubiju i do 100.000 kitova, delfina i tuljana, koji ih progutaju misleći da je hrana, a u posljednje vrijeme pronalazi se i sve više uginulih ptica čiji su želuci ispunjeni plastikom.

Morska stvorenja i ptice često jedu odbačenu plastiku, no na kraju umru od gladi, jer zapravo nisu siti.

Bojan Šlat je privremeno prekinuo studij aeronautike i posvetio se projektu Ocean Cleanup. 

Izvor: Agencije