Guantanamo će biti otvoren još 25 godina

Zaštitnici ljudskih prava upozoravaju da zatvorenicima Guantanama ne sude civilni sudovi nego vojne komisije (EPA)

Zatvor Guantanamo, u kojem se uglavnom nalaze zatvorenici optuženi da su sudjelovali u napadima na New York 11. rujna 2001. godine, mogao bi ostati otvoren još najmanje 25 godina, javlja AFP. 

“Moramo osigurati da naš kompleks može izdržati još 25 godina”, rekao je novinarima admiral John Ring, koji upravlja tim kontroverznim mjestom.

Nakon ukaza predsjednika Donalda Trumpa o održavanju zatvora u funkciji, “rekli su nam da ćemo biti ovdje 25 godina ili više”, dodao je Ring tijekom jednog od posjeta novinara koje redovito organizira američka vojska u toj američkoj enklavi na jugoistočnom vrhu kubanskog otoka, kako bi pokazala da se humano odnosi spram zatvorenika. 

Trump je odlučio krajem siječnja ostaviti Guantanamo otvorenim, prekinuvši u cijelosti s ponovnim pokušajima, na kraju uzaludnim, njegova prethodnika Baracka Obame.

Bivši američki predsjednik namjeravao je ugasiti zatvor koji napadaju zaštitnici ljudskih prava jer njegovim zatvorenicima ne sude civilni sudovi nego vojne komisije.

Trumpov ukaz

Ti slučajevi izazvali su sudska osporavanja i beskrajna pomicanja rokova. 

No, Obamin nasljednik potpisao je ukaz kojim se naređuje Pentagonu da “zadrži otvoren zatvorski kompleks Guantanamo Baya”. 

“Malo potom Pentagon nam je poslao dopis u kojem kaže: budite spremni ostati otvoreni 25 godina ili dulje”, naglasio je admiral Ring. 

Guantanamo je otvoren 2002. godine, ubrzo nakon uhićenja prvih pobunjenika u okviru američke intervencije u Afganistanu, koja je uslijedila nakon napada 11. rujna 2001.

Izvor: Agencije