Kremlj: Nema planova o susretu Putina i Trumpa u Parizu

Donald Trump, Vladimir Putin, SAD, Rusija
Diplomati kažu da američki zvaničnici nisu odbacili mogućnost odgode nakon susreta Vladimira Putina i Donalda Trumpa (EPA)

Kremlj je u utorak priopćio da ruski predsjednik Vladimir Putin ide u Pariz, na ceremoniju obilježavanja 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata, kojoj će prisustvovati i američki predsjednik Donald Trump, ali da njihov susret nije u planu.

Putinov savjetnik za vanjsku politiku Jurij Ušakov rekao je da će Putin boraviti u Parizu 11. studenoga, kada i Trump istim povodom, prenosi Tanjug agenciju AP.

Upitan bi li se Putin i Trump mogli sastati u Parizu, Ušakov je rekao da nije bilo razgovora o njihovom mogućem susretu.

Francuski predsjednik Macron je pozvao više od 80 čelnika zemalja i predstavnika međunarodnih organizacija na komemoracije 11. studenoga na stotu obljetnicu završetka Prvog svjetskog rata.   

Sastanak predsjednika u Helsinkiju

Elizejska palača je dodala da će se tada odvijati i “Pariški forum o miru”, prenosi Hina.

Putin je posljednji puta posjetio Francusku u svibnju 2017., kada ga je Macron primio u Versaillesu na njihovom prvom sastanku u četiri oka.

Nakon toga je u svibnju 2018. ruski predsjednik u Sankt Petersburgu primio francuskog kolegu.

Putin i Tramp susreli su se u srpnju u Helsinkiju, nakon čega je američki predsjednik bio suočen s kritikama da se nije suprotstavio Putinu u vezi optužbi o ruskom miješanju u američku predsjedničku kampanju 2016. godine.

U dijelu u ponedjeljak objavljenog intervjua američkoj televiziji CBS, koji je bio posvećen njegovom odnosu s Putinom, Trump je, na konstataciju novinarke da “ljudi ne razumiju zašto nikada nema nijednu tešku riječ Putina”, prvo upitao: “OK, jeste li spremni?”, na šta je ona uzvratila s: “Ne razumijem.”

“Jesam bio [oštar prema Putinu] – Vi ne znate o čemu sam ja pričao s Putinom na sastanku prije konferencije za medije”, kazao je Trump.

Trump: Oštar sam prema Putinu

Na tvrdnju novinarke da to ipak ne čini javno, američki predsjednik je odgovorio: “Molim?”

“Nisam? Ja sam taj koji je dao Ukrajini ofenzivno oružje i ubojice tenkova. To nije uradio [prethodni američki predsjednik Barack] Obama. Znate što je on slao? Slao je jastuke i pokrivače. Ja sam taj – a on je taj koji je dao dio Ukrajine u kojem Rusija sada ima tu…” naveo je Trump.

Ponovio je da je “vrlo oštar prema njemu [Putinu] osobno” te da su imali sastanak u četiri oka, koji je bio “vrlo težak i vrlo dobar”, a na pitanje novinarke slaže li se s tim da je “Putin umiješan u ubojstva i trovanja”, Trump je odgovorio: “Vjerojatno jest, da.”

Također je izjavio da “iskreno misli da je Kina veći problem od Rusije” kada je u pitanju miješanje u američke izbore.

Izvor: Agencije