Assangeu djelomično odboren pristup internetu

Julian Assange je 2012. godine našao utočište u Ambasadi Ekvadora u Londonu (Arhiva)

Ekvador je ponovo omogućio djelomični pristup internetu osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu, koji se više od šest godina nalazi u zgradi ambasade te zemlje u Londonu.

Ovu informaciju su saopćili ambasada i Assangeov advokat Greg Barns.

Assangeu je komunikacija s vanjskim svijetom prekinuta u martu, jer je, kako je tada saopćila Vlada Ekvadora, on na društvenim mrežama raspravljao o pitanjima koja bi mogla nanijeti štetu diplomatskim odnosima te zemlje, među kojima je bila diplomatska kriza Londona i Moskve, kao i separatizam u Kataloniji, prenosi Reuters.

Objavljivanje tajnih depeša

Assange je 2012. godine našao utočište u Ambasadi Ekvadora u Londonu, nakon što je britanski sud naložio da bude isporučen Švedskoj, gdje je bio optužen za seksualni napad.

Ta optužnica je u međuvremenu odbačena, ali on i dalje strahuje da bi, ako napusti ambasadu, mogao biti uhapšen i eventualno isporučen SAD-u, gde je tražen zbog objavljivanja tajnih diplomatskih depeša.

Pristalice i prijatelji Assangea kažu da je osnivač WikiLeaksa imao kontakt samo sa svojim advokatima od kako mu je Ekvador prekinuo svu komunikaciju s vanjskim svijetom.

Izvor: Agencije