Slovenija rezervirana o prijedlogu pogranične službe EU-a

Izbjeglice, Migranti
Slovenija će u Marrakechu, najavio je Miro Cerar, sudjelovati prilikom prihvaćanja dogovora UN-a o migracijama (EPA)

Slovenija je izrazila rezerviranost prema planovima Evropske unije o osnivanju stalne Evropske granične i obalske straže sa 10.000 pripadnika, posebno u vezi doprinosa osoblja, izvršne uprave, finansiranja i vremenskog okvira, javljaju agencije.

Zvanična Ljubljana podržava jačanje zaštite granica EU-a, posebno kada je riječ o jačanju mandata Evropske granične i obalske agencije u trećim državama, ali je rezervirana u nekoliko stvari, prenijela je slovenačka agencija STA.

Ta rezerviranost odnosi se na kriterij pod kojim se utvrđuje broj zaposlenih koji će biti određeni za svaku državu u stalnim snagama, rekao je ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar.

„To nije dostavljeno“, dodao je ministar.

Evropska komisija predložila je da Slovenija učestvuje sa oko 200 pripadnika, što je, prema Poklukaru, „neprihvatljivo i ne može da bude u ovom momentu osigurano“ obzirom na nedostatak policijskih pripadnika.

Odluke Berlina i Beča

Slovenija je uzdržana i kada je riječ o upravi granične policije, finansiranju, obukama i ciljevima koji su postavljeni do 2020. godine, rekao je Poklukar navodeći kako „to nije realistično“.

On je dodao i kako nekoliko drugih država, među kojima su Francuska, Danska, Grčka i susjedne države dijele sličnu rezerviranost.

Kontrola granice je važno pitanje za Sloveniju, koja insistira na tome da dovoljno štiti vanjske granice šengenskog područja, a kontinuirane kontrole unutrašnjih granica smatra nepotrebnim.

Austrija i Njemačka su objavile ove sedmice kako će produžiti kontrole na svojim južnim granicama za još šest mjeseci, a Slovenija je taj korak označila kao nepotreban.

Izvor: Agencije