Washington: Ambasadori Izraela i UAE večerali zajedno

Ron Dermer ima blizak odnos i saradnju s administracijom američkog predsjednika Donalda Trumpa (EPA)

Ambasadori Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata sastali su se na svečanoj večeri koju je u srijedu u Washingtonu organizirao Jevrejski institut za nacionalnu sigurnost Amerike – JINSA, prenosi Anadolija.

Izraelski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Ron Dermer večerao je za istim stolom i razgovarao s ambasadorom Ujedinjenih Arapskih Emirata Yousefom Al Otaibijem.

Izraelski list Haaretz javlja kako je rijetko viđeni prizor da se ambasadori Izraela druže s kolegama iz arapskih zemalja, s kojima ta zemlja nema uspostavljene diplomatske odnose.

Opušten i iskren razgovor

Isti izvor javlja kako su Dermer i Al Otaibi tokom večere vodili opuštene i iskrene razgovore, a da je za istim stolom s njima objedovao i razgovarao i ambasador Egipta u Washingtonu Yasser Reda.

Dermer i Al Otaibi slove za dvojicu najutjecajnijih diplomata u Washingtonu i imaju bliske odnose i saradnju s administracijom američkog predsjednika Donalda Trumpa, posebno s njegovim zetom Jaredom Kushnerom i šefom američke diplomatije Mikeom Pompeom.

Izraelski list dalje navodi kako Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati istodobno imaju odlične odnose sa SAD-om, ali da neprijateljima smatraju Iran i njegove saveznike na Bliskom istoku.

Izvor: Agencije


Povezane

Ministrica kulture i sporta Miri Regev kaže da će se izraelski judo tim natjecati u Abu Dhabiju, a da će izraelska zastava biti podignuta na jarbol, uz intoniranje nacionalne himne.

05 Sep 2018

U Generalnoj skupštini UN-a došlo je do oštre prepirke između predstavnika Katara i zemalja koje su toj zemlji uvele blokadu. Ministar vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata opet je optužio Dohu za podržavanje terorizma. Predstavnik Katara izjavio je da su Emirati odgovorni za izazivanje nestabilnosti u regiji.   

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO