Turska pristala osloboditi još zaliha vode Iraku

Turska zadržava vodu sa rijeke Tigris kako bi napunila akumulaciju iza brane u Ilisu (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pristao je povećati puštanje vode iz akumulacije u jugoistočnoj Turskoj prema susjednom Iraku, koji se bori s nestašicom vode, poručio je glasnogovornik iračkog Parlamenta.

Turska zadržava vodu sa rijeke Tigris kako bi napunila akumulaciju iza brane u Ilisu, što je bio korak koji je alarmirao Irak i uzrokovao nestašicu vode naročito u južnoj provinciji Basri, prenosi Hina.

Glasnogovornik Mohammed al-Halbousi, koji se susreo s Erdoganom u utorak u Turskoj, rekao je da je turski predsjednik odlučio prihvatiti irački zahtjev za dodatnim zalihama.

To je bilo potrebno “kako bi se garantiralo dopiranje vode do svih iračkih provincija, posebno Basre”, rekao je Halbousi u izjavi za medije.

Ulični protesti zbog vode

Turska je privremeno zaustavila punjenje akumulacije u junu, ali se dogovorila s Irakom da će to nastaviti činiti u julu.

Gotovo 70 posto iračkih zaliha vode pritječe iz susjednih zemalja, osobito iz Tigrisa i Eufrata, koje prolaze kroz Tursku.

Nestašica vode u Iraku dovela je do uspostavljanja zabrane na sadnju rižu i natjerala farmere da napuste svoje posjede.

Pokrajina Basra se mjesecima suočavala s uličnim protestima zbog manjka čiste i pitke vode.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu stiže u posjetu Bagdadu u četvrtak.

Izvor: Agencije


Povezane

Irak ostaje bez vode… Zvaničnici upozoravaju kako je 90 posto teritorije te države pretvoreno u pustinju, dok se površina obradivog zemljišta svake godine smanjuje za pet posto. Poljoprivrednici kažu kako sa zemljom i usjevima nestaje i njihova budućnost.

Published On 18 Sep 2018

Vlada u Bagdadu preduzela je mjere protiv regije Kurdistan na sjeveru zemlje, zbog nedavnog referenduma o otcjepljenju. Kurdski poljoprivrednici tvrde da ih susjedni Iran kažnjava uskraćivanjem vode u pograničnom području.

Published On 10 Oct 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO