Steinmeier i Tsipras zabrinuti za budućnost Evrope

Steinmeier, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Grčkoj, rekao je kako sa Tsiprasom „dijeli zabrinutost za budućnost Evrope“ (EPA)

Predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier i grčki premijer Alexis Tsipras složili su se danas kako je potrebno dati poticaj evropskim integracijama u trenutku porasta populizma u Evropi, javljaju agencije.

Oni su izrazili spremnost da se otvori „novo poglavlje“ u grčko-njemačkim odnosima i okrene novi list poslije tenzija izazvanih njemačkim zahtjevom za rigoroznom štednjom u zamjenu za finansijsku pomoć Grčkoj.

Steinmeier, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Grčkoj, rekao je kako sa Tsiprasom „dijeli zabrinutost za budućnost Evrope“.

„Moramo da poduzmemo korake i uvjerimo evropske građane da je moguće izaći iz kriza i kako bismo to učinili zajedno, moramo ukloniti ekstremne i populističke glasove“, dodao je njemački političar.

Zajednički tekst predsjednika

Tsipras je rekao kako ne može biti optimista kada je Evropa u pitanju pošto „naš zajednički dom ugrožava jačanje ekstremne desnice“.

„Vaša posjeta može dati poticaj novom početku grčko-njemačkih odnosa“, rekao je šef grčke Vlade koji je istakao želju zvanične Atine da se stavi tačka na „teške trenutke u odnosima dvije države tokom krize“.

Steinmeier se u grčkoj prijestolnici sastao i sa predsjednikom Grčke Prokopisom Pavlopoulosom.

Predsjednici Njemačke i Grčke objavili su zajednički tekst u dnevniku Kathimerini o Evropi, u kojem su izrazili zabrinutost zbog „povratka autoritarne misli i sve većeg broja ljudi koji se okreću nacionalizmu i euroskepticizmu“.

Izvor: Agencije


Povezane

Grčki ministar vanjskih poslova potpisao je sporazum iz Prespe, ali bi zbog njega mogla pasti Vlada Alexisa Tsiprasa. Glavni koalicijski partner Syrize prijeti napuštanjem koalicije ako sporazum iz Prespe dođe na izglasavanje u grčki Parlament. Približno 70 posto Grka ne podržava sporazum, pa bi u slučaju prijevremenih izbora Tsipras mogao izgubiti vlast.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO