Anadolija: Amerikanci nisu angažovani na slučaju Khashoggija

Anadolijin diplomatski izvor demantira riječi Trumpa da su američki istražitelji uključeni u slučaj (EPA)

Nakon tvrdnji američkog predsjednika Donalda Trumpa da se u Istanbulu nalaze američki istražitelji koji se bave pitanjem nestanka saudijskog novinara i kolumniste Washington Posta Jamala Khashoggija, Anadolija iz diplomatskih izvora saznaje kako je ta informacija netačna.

Kako su diplomatski izvori potvrdili novinaru Anadolije, nisu tačne informacije o tome kako se u Istanbulu nalaze američki istražitelji koji se bave pitanjem nestanka Khashoggija, kojem se nakon posjete saudijskom konzulatu u Istanbulu, 2. oktobra, gubi svaki trag.

„Imamo tamo naše istražitelje i oni sarađuju s Turskom, iskreno radimo i sa Saudijskom Arabijom. Moramo saznati šta se desilo“, izjavio je danas američki predsjednik Donald Trump.

Novinar i kolumnista lista The Washington Post Khashoggi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Dokazi o ubistvu

Poznat je kao kritičar politike koju vodi aktuelna vlast Saudijske Arabije.

U Turskoj je pokrenuta istraga o njegovom nestanku, a reporter agencije Reuters ranije je javio da je Khashoggi ubijen u konzulatu nakon što je nekoliko dana proveo kao zatočenik.

Istu tvrdnju objavila je i Asocijacija turskih i arapskih medija, iz koje tvrde da imaju i dokaze.

Konzulat Saudijske Arabije prije tri dana je na Twitteru objavio poruku u kojoj odbacuje navode o ubistvu novinara u konzularnom kompleksu.

Izvor: Agencije


Povezane

Sjedinjene Američke Države pokrenuće istragu o nestanku saudijskog novinara Jamala Khashoggija. Istragu su od Trumpove administracije pismom zatražila 22 senatora iz obe stranke. Khashoggi je poslednji put viđen kako ulazi u saudijski konzulat u Istanbulu 2. oktobra. Washington Post tvrdi da je saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman naredio da se novinar zatvori i preveze u […]

Published On 11 Oct 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO