Uskoro sastanak Putina i Netanyahua, glavna tema Sirija

Rusija je Siriji dala tri paketa raketnog sistema S-300 (EPA)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i izraelski premijer Benjamin Netanyahu sastat će se uskoro na razgovorima u čijem fokusu će biti Sirija, u kojoj se situacija drastično promijenila nakon što je Rusija toj zemlji dala tri paketa raketnog sistema S-300.

Kako prenosi agencija Tass, to je izjavio predsjednik Komiteta za odbranu ruske Dume i bivši komandant ruskih zračnih snaga Vladimir Šamanov.

Prema njegovim riječima, jedna od tema razgovora Putina i Netanyahua će biti preciziranje pitanja zračne saradnje.

“Nema opasnosti za [ruske] avione u zračnom prostoru Izraela, koji je susjed Sirije. Vidimo sve letjelice, uključujući i stealth avione”, kazao je Šamanov.

Isporuka raketnog sistema S-300

Kako je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao novinarima, radi se na organiziranju sastanka Putina i Netanyahua, ali tačan datum još nije utvrđen.

Izraelski mediji navode da su rakete S-300 snažna mjera zastrašivanja i podsjećaju da su Washington i Izrael izrazili bojazan zbog isporuke.

Izrael tvrdi da su napadi iz zraka na Siriju neophodni kako bi se, između ostalog, spriječio transfer oružja za libanski Hezbollah, koji se u toj zemlji, kao i Iran, bori na strani režima Bashara al-Assada.

Izvor: Agencije