Salvini: Italija više neće biti kamp za migrante

Matteo Salvini: Ne razumijem zašto me Emmanuel Macron optužuje za rasizam i egoizam (AP)

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini ocijenio je kako njegova antiimigrantska politika dobija sve veću podršku u Evropskoj uniji i pozvao francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da ga prestane “vrijeđati”.

Također je kazao kako se Italija više neće smatrati kampom za migrante.

Dodao je kako su njegovu Vladu prije četiri mjeseca nazivali rasističkom, populističkom i neznalačkom, ali kako je “sada italijanski model vođenja migracija i zatvaranja luka kada je to neophodno postao popularan”, prenosi AP.

Sastanak ministara u Lionu

Lider ekstremno desničarske partije Liga ovu je izjavu dao u francuskom gradu Lionu, tokom sastanka ministara unutrašnjih poslova šest najvećih članica Evropske unije: Francuske, Njemačke, Velike Britanije, Španije, Italije i Poljske.

Teme dvodnevnog sastanka bile su imigracija i borba protiv terorizma.

“Ne razumijem zašto me Macron optužuje za rasizam i egoizam, jer se svi prisutni ministri slažu da ekonomski migranti ne mogu biti primljeni u Evropu”, rekao je novinarima Salvini, čija su glavna tema migranti od kako je na vlasti.

Devet mjeseci prije redovnih izbora europoslanika, Unija, koja je veoma podijeljena prema problemu migranata, pokušava postići zajednički stav.

Macron je u junu osudio “cinizam i neodgovornost italijanske Vlade”, pošto je Rim objavio da neće dozvoliti brodu “Aquarius” sa 630 migranata da pristane u neku italijansku luku.

‘Neka Macron otvori granicu’

Upitan da prokomentira nedavni istup francuskog lidera, koji je zatražio brže protjerivanje ilegalnih migranata i “bolju kontrolu novopridošlih”, Salvini je rekao da “ako je Macron na istoj liniji, onda se vodi zajednička bitka”.

“Možda bi s vremena na vrijeme mogao otvoriti granicu kod Ventimiglia i prestati nas vrijeđati”, kazao je italijanski ministar o italijanskom pograničnom gradu kroz koji su hiljade migranata prošle na putu ka sjeveru Evrope.

Zvanični Pariz od 2015. godine sistematski sprečava ulazak migranata u Francusku.

Izvor: Agencije