Stoltenberg: Evropska unija i NATO nisu konkurencija

Stoltenberg smatra da se NATO i EU zapravo upotpunjuju (Reuters)

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da će nakon Brexita 80 posto troškova za obranu NATO-a snositi saveznici izvan Europske unije (EU).

“To zapravo pokazuje da između NATO-a i EU-a ne postoji konkurencija nego da se upotpunjuju”, kazao je Stoltenberg na konferenciji za medije nakon sastanka, koji je u Bruxellesu imao s predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom.

Agencija Anadolija prenosi i da je Stoltenberg izrazio zadovoljstvo najnovijim inicijativama Unije u cilju jačanja vlastite obrane, naglasivši da je to veoma važno za EU, cijelu Europu i NATO.

“Na samitu NATO-a, održanom prije pola godine, s [predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom] Junckerom i [predsjednikom Europskog vijeća Donaldom] Tuskom postigao sam dogovor da potpišemo novu deklaraciju o suradnji na liniji NATO – EU”, podsjetio je Stoltenberg.

Izrazio je i zadovoljstvo vojnom podrškom Slovenije u okviru misije NATO-a na Kosovu i u Latviji.

Slovenija zaustavila štednje za odbranu

“Ovakve aktivnosti jasno pokazuju doprinos Slovenije sigurnosti i našoj zajedničkoj obrani”, kazao je prvi čovjek NATO-a.

Pahor je potvrdio da je njegova zemlja zaustavila trend smanjenja izdvajanja u sektoru obrane.

“Zaustavili smo trend manjih izdvajanja za obranu. Postupno ćemo još više ulagati u sektor obrane. Ne samo zbog NATO-a nego zato što se suočavamo i s novim prijetnjama”, rekao je Pahor, ne precizirajući o kojim je prijetnjama riječ.

Na kraju je dodao i kako zajednička obrambena politika EU-a nije alternativa NATO-u, napominjući da obje organizacije mogu djelovati paralelno. 

Izvor: Agencije