Trump i Macron razgovarali o Koreji i Iranu

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio da je otvoren za razgovore s liderom Sjeverne Koreje Kim Jong-unom (EPA)

Američki i francuski predsjednik, Donald Trump i Emmanuel Macron, telefonom su razgovarali o situaciji na Korejskom poluotoku i demonstracijama u Iranu, izvijestila je Bijela kuća.

Svrha razgovora je, navodi Bijela kuća, bila istaknuti američku, južnokorejsku i međunarodnu odlučnost za postizanje potpune denuklearizacije Sjeverne Koreje.

Trump je ranije izjavio da je otvoren za razgovore s liderom Sjeverne Koreje Kim Jong-unom, izražavajući nadu da će nešto dobro proisteći iz predstojećih razgovora predstavnika dvije Koreje, javila je agencija AP.

Sjeverna Koreja je u petak prihvatila dijalog s Južnom Korejom o predstojećim Zimskim olimpijskim igrama.

Odluka Pjongjanga saopćena je nekoliko sati nakon što su Sjedinjene Američke Države pristale odgoditi zajedničke vojne vježbe s Južnom Korejom.

Protesti u Iranu

“Predsjednici su se, također, složili da su široko rasprostranjene demonstracije u Iranu znak da je iranski režim propustio zadovoljiti potrebe svog naroda, a umjesto toga je nacionalno bogatstvo preusmjerio za finansiranje terorizma u inostranstvu”, piše u izjavi.

Iranski Parlament se u nedjelju sastao kako bi s ministarstvima unutrašnjih i obavještajnih poslova, čelnikom iranske policije i zamjenikom Čuvara revolucije raspravio o najvećim nemirima i pobuni protiv vjerskih vlasti od 2009. godine.

U više od sedam dana nemira u Iranu 22 su osobe poginule, a više od 1.000 uhapšeno, po iranskim dužnosnicima, prenosi Hina.

Protesti su izbili 28. decembra u svetom šiitskom gradu Mashhadu, nakon što je Vlada objavila planove za podizanje cijena goriva i rezanje novčane pomoći za siromašne Irance.

Nemiri, u kojima su hiljade mladih i radnika izražavali bijes zbog korupcije, nezaposlenosti i sve većih razlika između bogatih i siromašnih, proširili su se na više od 80 gradova.

Izvor: Agencije