Kuvajtski emir: Kriza u Zaljevu se pogoršava

Kuvajtski emir Sabah al-Ahmed al-Sabah poručio je kako smatra da će diplomatska kriza u Zaljevu proći iako ne zna koliko će trajati.

On je to izjavio tokom govora na sastanku predsjednika parlamenata država članica Vijeća za saradnju zaljevskih zemalja (GCC), održanom u Kuvajtu.

“Svi smo svjesni situacije oko nas, koja se, nažalost, pogoršava. To je izazov za sve nas. Na našem zaljevskom putu prepreke su i spoticanja. To nam nalaže da sarađujemo, sastajemo se i razgovaramo, na svim nivoima”, istakao je čelnik Kuvajta.

“Ovim izazovima ne možemo se pojedinačno suprotstavljati. Naš je put zajednička akcija.”

Jednostrane mjere

Šef Katarske nacionalne komisije za ljudska prava Ali bin Samikh al-Marri govorio je o blokadi svoje zemlje.

“Izvještaj delegacije UN-ovog Visokog komesarijata za ljudska prava potvrdio je da mjere koje su preduzele te države ne predstavljaju diplomatski ili ekonomski bojkot nego proizvoljne i jednostrane mjere koje utječu na ljudska prava katarskih i stranih državljana. Potvrdio je i da je više grupa pogođeno tim mjerama, a prije svega katarski državljani koji su živjeli u tim zemljama, a koji su ih bili prisiljeni napustiti u 14 dana”, istakao je.

Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat prekinuli su diplomatske odnose s Katarom i nametnuli mu blokadu 5. juna prošle godine, optužujući Dohu da pomaže “teroriste” i održava bliske veze s Iranom.

Katar je odbacio sve optužbe.

Kuvajtsko posredovanje u krizi dosad nije dalo značajnije rezultate.

Izvor: Al Jazeera i agencije