Katar: UN-ov izvještaj pokazuje nelegalnost saudijske blokade

Marri: 'Ovo su jednostrane, zlostavljajuće mjere koje utječu na građane i doseljenike u Katar' (Al Jazeera)
Marri: 'Ovo su jednostrane, zlostavljajuće mjere koje utječu na građane i doseljenike u Katar' (Al Jazeera)

Blokada koju su Kataru nametnule neke članice Vijeća zaljevske saradnje (GCC) proizvoljna je i negativno utječe na ljude u regiji, navodi se u novoj UN-ovoj istrazi.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein, zajedno s Egiptom, prekinuli su diplomatske, trgovinske i druge veze s Katarom u junu prošle godine, optuživši tu državu da podržava “terorizam”, što Doha kategorično negira.

U novembru prošle godine predstavnici UN-ovog Ureda visokog komesara za ljudska prava (OHCHR) posjetili su Katar, gdje su razgovarali s 20-ak državnih i građanskih grupa, kao i s drugim ljudima koje blokada pogađa.

Nakon posjete, koja je trajala 17. do 24. novembra, OHCHR je objavio izvještaj i poslao primjerak Nacionalnom katarskom komitetu za ljudska prava (NHCR). Na današnjoj konferenciji za medije čelnik NHCR-a Ali bin Smaikh al-Marri kazao je da je studija dokaz da je blokada nezakonita.

“Ovaj izvještaj pokazuje, bez imalo sumnje, da procedure država koje vrše blokadu nisu samo diplomatsko prekidanje odnosa ni ekonomski bojkot. Ovo su jednostrane, zlostavljajuće mjere koje utječu na građane i doseljenike u Katar”, naveo je.

Razbijanje porodica

Marri navodi da se u izvještaju opisuju mjere protiv Katara kao pristrane, da negativno utječu na ljudska prava, te da je riječ o “ekonomskom ratovanju”. On dodaje da su iz OHCHR-a tražili posjetu državama koje vrše blokadu Katara prije objave izvještaja, ali nikad nisu dobili odgovor.

Novinar Al Jazeere Mohamed Vall iz katarske prijestonice Dohe javlja da je tamo ovaj izvještaj dočekan kao “pobjeda za ljudska prava i građane koji su na udaru” blokade.

“Za Katarane je ovo prva zvanična potvrda jedne od većih UN-ovih institucija svega onoga što je Katar isticao tokom posljednjih mjeseci”, dodao je.

Ranije je NHCR objavio da blokada “razbija porodice i remeti obrazovanje mladih osoba”.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Kuvajtski emir Sabah al-Ahmed al-Sabah poručio je da smatra da će diplomatska kriza u Zaljevu proći, iako ne zna koliko će trajati. Izjavio je to tokom govora na sastanku predsjednika parlamenata država članica Vijeća za saradnju zaljevskih zemalja, održanom u Kuvajtu.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO