U napadima na Istočnu Ghoutu ubijeno 17 civila

Od 29. decembra u Istočnoj Ghouti ubijeno je najmanje 96 osoba, navodi Opservatorija (Anadolija)

U sirijskim i ruskim zračnim napadima na Istočnu Ghoutu, predgrađe Damaska pod nadzorom pobunjenika, poginulo je 17 civila a ranjeno 60, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Među žrtvama zračnih napada je i dvoje djece, objavila je Opservatorija. Od 29. decembra 21 dijete poginulo je u zračnim napadima na to područje, rekao je isti izvor, prenijela je agencije Hina.

Istočna Ghouta glavno je pobunjeničko uporište, koje je pod opsadom snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada više od četiri godine.

Hitan medicinski tretman

U Istočnoj Ghouti je za 125 djece hitno potreban medicinski tretman, kazao je Al Jazeeri Hamish de Bretton-Gordon, savjetnik u koaliciji medicinskih humanitarnih agencija u Siriji.

“Posljednjih 10 dana izveden je zastrašujući broj napada, pogotovo u periodu Božića i Nove godine. Nakon udara, desetak bolnica u Idlibu i Istočnoj Ghouti je prestalo sa radom. U ovom trenutku hitna medicinska pomoć potrebna je za 125 djece i 400 odraslih. Siriji je neophodno primirje, kako bi se teško ranjena djeca mogla liječiti”, ocijenio je Bretton-Gordon.

Ukupno 400.000 ljudi u Istočnoj Ghouti nema pristup humanitarnoj pomoći od 2013. godine.

Assadove snage uz podršku Rusije proteklih su mjeseci vratili teritorije od opozicionih snaga koje podržava Zapad. U međuvremenu sirijske snage pojačale su napad na Idlib na sjeverozapadu Sirije postižući više pobjeda protiv pobunjenika u tom području, rekla je opservatorija.

Prošlog mjeseca sirijski i ruski avioni pojačali su napade na sjeverozapadu Sirije.

Izvor: Al Jazeera i agencije