U Istanbulu otvorena restaurirana ‘Željezna’ crkva

Ceremoniji je prisustvovao i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan (Anadolija)

Nakon sedmogodišnje restauracije, u Istanbulu je danas svečano otvorena bugarska pravoslavna crkva Svetog Stefana, prenosi agencija Anadolija. 

Poznatija pod imenom “Željezna crkva”, smještena je na obali zaljeva Zlatni rog, na Balati, a jedinstvena je po tome što je u potpunosti od kovanog željeza.

Ceremoniji je prisustvovao i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji je tom prilikom istakao da je ponovno otvaranje crkve važna poruka međunarodnoj zajednici. 

“Vjerujemo da je dužnost države da svima osigura slobodno ispoljavanje vjere”, izjavio je turski predsjednik, podsjetivši da je ta zemlja u posljednjih 15 godina finansirala restauriranje više od 5.000 artefakata.

Predsjednik Turske je izjavio kako je u posljednje vrijeme u Turskoj restaurirano 14 bogomolja, među kojima se nalaze Velika sinagoga u Edirneu, Crkva Aja Nikola na otoku Gokceada, Protestantska armenska crkva u Diyarbakiru, Crkva Nizip Fevkai u Gaziantepu, Crkva Taksiyarhis na otoku Cunda, kao i Crkva Aya Yorgi u Edirnekapiju.

“Željezna crkva je finale ovog posla, posljednji primjer”, rekao je Erdogan na otvaranju Crkve sv. Stefana u Istanbulu.

Primjer vjerske tolerancije

Premijer Turske Binali Yildirim ocijenio je ponovno otvaranje crkve najboljim primjerom vjerske tolerancije koju njegova zemlja pokazuje prema drugim vjerama. 

“Nadam se da će se ova poruka čuti i razumjeti ispravno”, rekao je Yildirim. 

Crkva Svetog Stefana karakteristična je po tome što je u potpunosti sagrađena od kovanog željeza [EPA]

Ponovnom otvaranju bugarske pravoslavne crkve prisustvovao je i premijer Bugarske Bojko Borisov. On je tom prilikom izjavio da su u 2018. godini neophodni napori za normalizaciju odnosa između Turske i Evropske unije (EU). 

Bugarska je 1. januara preuzela šestomjesečno predsjedavanje EU-om.

Crkva Svetog Stefana ili Željezna crkva, prvobitno je bila izgrađena od drveta. Ponovno je sagrađena 1898. godine, ovaj put od željeza. Restauracija, koju je radio Grad Istanbul, trajala je sedam godina. Urađeno je sve, od podova do krova.

Od 3,5 miliona eura (16 miliona turskih lira), koliko je uloženo da se crkva spasi od propadanja, više od 2,8 miliona eura (13 miliona lira) izdvojio je Grad Istanbul.

Izvor: Agencije