Saudijski avion pao u Jemenu, pobunjenici tvrde da je oboren

Pobunjenici Husi kažu da se mlažnjak srušio na saudijsko tlo (Reuters)

Kraljevska Ratna avijacija Saudijske Arabije je saopćila da su spašena oba pilota čiji se borbeni avion srušio tokom operacije u Jemenu.

U saopćenju piše da se ta nesreća danas desila zbog “tehničkog kvara”, ali je televizija jemenskih pobunjenika Al-Masira rekla da je avion britanske marke Tornado pogođen u zračnom prostoru Jemena, nad sjevernom pokrajinom Saada, koja se graniči sa Saudijskom Arabijom.

Pobunjenici Husi kažu da se mlažnjak srušio na saudijsko tlo, prenosi agencije Beta.

Pogibija vojnika

Saopćenje koalicije pod vodstvom Saudijske Arabije, koja se bori u Jemenu, kaže da piloti nisu povrijeđeni i da su ih zemaljske i zračne snage evakuirale u Saudijsku Arabiju. Koalicija nije rekla gdje se desila nesreća.

S druge strane, saudijski mediji navode da je pet saudijskih vojnika poginulo u sukobima sa Husi pobunjenicima kod istočne granice Saudijske Arabije.

Više saudijskih i borbenih aviona Emirata se srušilo nad Jemenom od prije skoro tri godine, kada je ta koalicija pokrenula akcije protiv pobunjenika.

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize, koja je krajem 2014. godine eskalirala u rat, kada su pobunjenici, predvođeni šiitskim pokretom Husi i Kongresom, zauzeli glavni jemenski grad Sanu, a potom i druge regije.

Konflikti u Jemenu dodatno su eskalirali u martu 2015. godine, kada je Saudijska Arabija s arapskim saveznicima počela izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

Izvor: Agencije