Video: Lančani sudari na ledenim cestama u SAD-u

Ekstremna hladnoća i danas je stvarala velike probleme građanima širom SAD-a i Kanade, dovodeći do nestanka struje i otkazivanja letova, a snijeg je prekrio i dijelove savezne države Floride.

U dijelovima SAD-a i Kanade temperatura je pala do minus 29 stepeni Celzija, a subjektivni osjećaj sinoć je bio minus 67 stepeni Celzijusa, prenijeli su mediji.

Videosnimak zabilježen u Millvilleu prikazuje kako mještani očajnički pokušavaju zaustaviti automobile koji su se klizali niz zaleđenu ulicu.

Snimak je za dva dana pregledan više od 1,2 miliona puta.

Smrtonosne hladnoće

Iako je oluja u subotu u znatnoj mjeri prešla u Kanadu, vjetrovi u SAD-a i dalje pušu brzinom od 30 do 50 kilometara na čas i očekuje se da uz temperature ispod prosjeka stvore velike probleme tokom vikenda.

Prema predviđanjima, ledena oluja će u nedjelju i ponedjeljak pogoditi gradove na istoku i srednjem zapadu SAD, uključujući Chicago, Cleveland, New York i Atlantu, dok se uobičajene temperature očekuju tek sredinom sedmice.

Usred haosa na aerodromu JFK u New Yorku, rano jutros su se sudarila dva putnička aviona, navode zvaničnici, prenosi agencija Beta.

Najmanje 19 ljudi umrlo je ove sedmice zbog ekstremne hladnoće u SAD-u, dok su u Kanadi stradale dvije osobe.

Izvor: Agencije