Trump traži 18 milijardi za zid s Meksikom

Trump je obećao "veliki, lijep zid" na granici sa Meksikom (EPA)

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa je zatražila 18 milijardi dolara da bi se produžio zid na granici sa Meksikom.

Prijedlogom federalne Agencije za carinu i zaštitu granice (CBP) predviđa se dodatna barijera od 505 kilometara do septembra 2027. godine, čime će zidom ukupno biti zaštićena 1.552 kilometara, odnosno polovina granice, rekao je jedan američki zvaničnik koji je zatražio da ne bude imenovan.

Također se poziva na zamjenu 651 kilometra “sekundarne ograde”, dodao je zvaničnik.

Trump je obećao “veliki, lijep zid” na granici sa Meksikom, ne navodeći međutim detalje.

Sredstva za izgradnju zida

Novi, desetogodišnji plan za zid, o kojem je prvi pisao The Wall Street Journal, ishod je razgovora sa senatorima koji su pitali Agenciju šta je potrebno da bi se osigurala granica, kazao je neimenovani zvaničnik.

Meksiko je odbacio Trumpov zahtjev da finansira izgradnju zida, a pojedini analitičari izrazili su sumnju da će i američki obveznici “platiti taj račun”, navodi AP.

U dokumentu CBP-a traže se ukupno 33 milijarde dolara: 18 milijardi za zid, 5,7 milijardi za tehnologiju, milijarda dolara za izgradnju i održavanje puteva, 8,5 milijardi za angažovanje još hiljada graničara i drugog osoblja, dodao je američki zvaničnik.

Izvor: Agencije