Saudijska Arabija zbog protesta uhapsila 11 prinčeva

Saudijska Arabija uvela je reforme koje uključuju ukidanje subvencija, uvođenje PDV-a i ukidanje povlastica članovima kraljevske porodice (EPA)

Vlasti u Saudijskoj Arabiji privele su danas 11 prinčeva koji su protestovali ispred Kraljevske palate u Rijadu protiveći se ukidanju mjesečnih nadoknada za njihove životne troškove, izvjestili su mediji te zemlje.

Reuters prenosi pisanje saudijske internetske stranice Sabq da su se prinčevi okupili na protestu zahtijevajući ukidanje kraljevskog dekreta kojim je zaustavljeno plaćanje računa za struju i vodu članovima kraljevske porodice.

“Kralj je naredio Kraljevskoj gardi da interveniše i oni su pritvoreni i smješteni u zatvor al Ha'ir, južno od Rijada, gdje čekaju na suđenje”, navedeno je na saudijskom sajtu.

Najveći izvoznik nafte

Reuters prenosi da saudijski zvaničnici nisu komentarisali ovaj događaj i podsjeća da je saudijski kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud ranije naložio da državnim službenicima u ovoj godini bude isplaćivano 1.000 rijala (221 euro) mjesečno, kako bi nadomjestili porast troškova života, a nakon što su povećane cijene gasa i uveden porez na dodatnu vrijednost (PDV).

Saudijska Arabija, najveći izvoznik nafte u svijetu, uvela je reforme koje uključuju ukidanje subvencija, uvođenje PDV-a i ukidanje povlastica članovima kraljevske porodice u pokušaju da se suoči sa padom cijena sirove nafte, koji je izazvao budžetski deficit.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada