Rohinja pobunjenici napali mijanmarske vojnike

Vojska Mijanmara je u augustu pokrenula brutalnu akciju protiv Rohinja (Reuters)

Pobunjenici Rohinje napali su vojni kamion u mijanmarskoj nemirnoj državi Rakhine i ranili pet vojnika, objavili su državni mediji.

Glasnogovornik Vojske spasa arakanskih Rohinja (ARSA) preuzeo je odgovornost za zasjedu izvedenu u petak.

“Vozilo… je napalo 20 pobunjenika koristeći mine kućne izrade i oružje kratkih cijevi”, objavila je Vlada, dodavši da je u napadu učestvovalo desetak pobunjenika.

Vojska je dodala da su “ekstremistički bengalski teroristi ARSA-e” izveli zasjedu.

Niz napada na sigurnosne objekte prošlog augusta potaknulo je egzodus više od 620.000 stanovnika Rohinja iz države Rakhine u susjedni Bangladeš, nakon što su mijanmarski vojnici pokrenuli brutalnu akciju kao odgovor na napade.

Izbjegle Rohinje su izvijestile o brojnim masovnim ubistvima, grupnim silovanjima i paljevinama koje su provodile snage sigurnosti.

Etničko čišćenje

Ujedinjeni narodi su nasilje protiv civila nazvali “etničkim čišćenjem”, ali mijanmarska vlada je odbacila takve tvrdnje.

Glasnogovornik pobunjenika je potvrdio da je njegova grupa izvela napad. “Da, ARSA preuzima odgovornost za posljednje vojne aktivnosti”, rekao je neimenovani borac informativnoj agenciji Reuters.

Časopis Frontier Myanmar, sa sjedištem u Yangonu, objavio je da je šest vojnika hospitalizirano, a jedan je u kritičnom stanju.

Bangladeš i Mijanmar su prošlog mjeseca potpisali sporazum o povratku stotina hiljada izbjeglica Rohinja, ali je malo poznato o detaljima tog sporazuma.

Izvor: Al Jazeera i agencije