Redakcija Charlie Hebdoa ‘tri godine u konzervi’

Među žrtvama su bili čuveni karikaturisti (Reuters)

Danas se navršava tri godine od napada na redakciju satiričnog nedjeljnika Charlie Hebdo (7. januara) i na jevrejsku prodavnicu dva dana kasnije u Parizu. Istrage se privode kraju, prenio je list Le Monde.

Sud u Parizu bi na proljeće mogao okončati istragu o napadima, a prema posljednjim saznanjima, glavne smjernice organizovanja napada su otkrivene, međutim i dalje ostaju neke nerazjašnjene tačke, a to je kako su u posljednjem trenutku, kako se navodi u nekim spisima, napadači na list, braća Cherif i Said Kouachi s jedne strane, i Amedy Coulibaly, napadač na jevrejsku prodavnicu, pripremili svoje akcije.

Tokom istrage je ispitano nekoliko osumnjičenih koji su napadačima mogli da nabave oružje, prijevoz i novac, ali se još ne zna da li su ti ljudi znali kakvi se napadi pripremaju, naveo je Le Monde

Braća Kouachi su 7. januara 2015. godine upali u redakciju sataričnog lista gdje su ubili 11 poznatih novinara i karikaturista uzvikujući da su “osvijetli poslanika (Muhameda)”.

Među žrtvama su bili čuveni karikaturisti koji su se potpisivali nadimcima, Cabu, Wolinski, Honore i Tignous, kao i bivši direktor redakcije lista Bernar Maris.

Dan poslije tog napada, Amedy Coulibaly ubio je jednu policajku u predgrađu Pariza, a 9. januara je ubio četiri muškarca koje je uzeo kao taoce u jevrejskoj samoposluzi u Parizu.

Nastavili sa satiričnim napadom

U Francuskoj je 7. januara 2015. počeo val napada bez presedana u toj zemlji gdje je stradala 241 osoba. Deset mjeseci poslije napada 7. i 9. januara, dogodio se drugi, još veći napad u Parizu, 13. novembra kada je poginulo 130, a više od 350 osoba povrijeđeno.

Nikakva zvanična komemoracija nije najavljena za obilježavanje tri godine od napada na redakciju Charlie Hebdoa, ali su neke organzacije za zaštitu slobode izražavanja najavile skupove sa sloganom “Ja sam i dalje Charlie” (Toujours Charlie). Poslije napada na redakciju lista, širom svijeta su se pojavili slogani podrške “Ja sam Charlie” (Je suis Charlie).

S druge strane, sama redakcija lista, čiji je tiraž skočio poslije napada, navela je da novinari “tri godine žive u konzervi”.

Redakcija je poslije napada prebačena na nepoznatu lokaciju koja, kako sami novinari navode, liči na bunker sa rešetkama na prozorima i naoružanim osiguranjem. Novinari su naveli da odvajaju mnogo novca za to održavanje.

Međutim, uprkos napadu i povremenim anonimnim prijetnjama, Charlie Hebdo je nastavio sa satirom i kritikom društva insistirajući da nema tabue i da se treba svemu smijati.

Izvor: Agencije