Iran: Američki pokušaj u UN-u ‘pljuska’ Trumpu

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif u subotu je ismijao američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog, kako ga je nazvao, vanjskopolitičkog “gafa” pokušajem da proteste u Iranu uvrsti na sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a.

Vijeće sigurnosti “odbacilo je američki ogoljeli pokušaj da preotme njegov mandat”, napisao je Zarif na Twitteru.

“Većina članica naglasila je potrebu potpune provedbe JCPOA (nuklearnog sporazuma) i suzdržala se da se miješa u unutrašnje stvari drugih zemalja. Još jedan vanjskopolitički gaf Trumpove administracije”, navodi Zarif u tweetu.

Sjedinjene Države insistirale su na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a u petak kako bi se raspravljalo o petodnevnim protestima koji su zahvatili Iran u prošloj sedmici, tokom kojih je poginula 21 osoba i na stotine uhapšeno.

Američka ambasadorica Nikki Haley tvrdila je tada da bi nemiri mogli eskalirati u sukob širih razmjera i povukla je paralele sa Sirijom.

“Iranski režim sada je pred upozorenjem: svijet će posmatrati šta radite”, izjavila je Haley tada.

Nema prijetnje međunarodnom miru

Ruski ambasador u UN-u uzvratio je, međutim, da bi, ukoliko se američka pozicija usvoji, vijeće također moglo raspravljati o nemirima iz 2014. godine u američkom gradu Fergusonu zbog policijskog ubistva tinejdžera afroameričkog porijekla ili o američkom gušenju pokreta Okupirajmo Wall Street. 

Britanija i Francuska ponovile su da Iran mora poštovati prava demonstranata, ali je francuski ambasador u UN-u Francois Delattre izjavio da “dešavanja u posljednjim danima ne predstavljaju prijetnju miru i međunarodnoj sigurnosti”. 

Kina je također opisala sazivanje sastanka kao miješanje u iranska unutrašnja pitanja, dok su Etiopija, Kuvajt i Švedska izrazili rezervirasnost prema najavljenoj diskusiji. 

Iranski ambasador Gholamali Khoshro osudio je sazivanje sastanka kao “farsu i gubljenje vremena” i izjavio je da bi se vijeće umjesto toga trebalo posvetiti izraelsko-palestinskom sukobu ili ratu u Jemenu.

Iranske vlasti objavile su da su nemiri okončani i organizirale su trodnevne provladine mitinge širom zemlje između srijede i petka, prenosi AFP.

Provladini protesti

U međuvremenu, hiljade vladinih pristalica izašle su u subotu, dan nakon sastanka u UN-u, na ulice iranskih gradova četvrti dan zaredom.

Državna televizija prikazala je provladine proteste u gradovima Amol, Semnan i Shadegan na kojima su okupljeni izvikivali slogane “Smrt Americi”, “Smrt Izraelu” i “Smrt Britaniji”.

U više od sedam dana protivvladinih protesta ubijene su 22 osobe, a uhapšeno je više od hiljadu ljudi, rekli su iranski dužnosnici o najvećim protuvladinim demonstracijama u gotovo deset posljednjih godina.

Protesti su počeli prije više od sedam dana nakon što je vlada objavila planove za podizanje cijena goriva i rezanje novčane pomoći za siromašne Irance. Proširili su se na više od 80 gradova, posebno u Teheranu gdje su napadnute vladine zgrade i policijske stanice.

Izvor: Agencije