Američka kompanija nastavlja potragu za avionom MH370

Avion je nestao s radara 8. marta 2014. godine, na letu iz Kuala Lumpura za Peking s 227 putnika i 12 članova posade (EPA)

Malezijska vlada saopćila je u subotu da je odobrila novi pokušaj nalaženja olupine aviona Malaysia Airlinesa s leta 370, skoro četiri godine nakon što je nestanak aviona izazvao jednu od najvećih misterija u istoriji civilne avijacije.

Kompanija sa sjedištem u SAD-u, Ocean Infinity, u prošloj je sedmici poslala nekoliko brodova radi potrage za olupinom aviona, koji je nestao s radara 8. marta 2014. godine, na letu iz Kuala Lumpura za Peking s 227 putnika i 12 članova posade.

Vlade Malezije, Kine i Australije otkazale su skoro trogodišnju zvaničnu potragu u januaru prošle godine, ne rješavajući misteriju.

U izvještaju aiustralskog Biroa za sigurnost u saobraćaju priznaje se da vlasti još nisu ni blizu saznanju razloga nestanka Boeinga 777 niti njegove tačne lokacije.

Ne davati previše nade

Osnova za ponudu Ocean Infinityja je temeljena na devizi “nema novca, nema lijeka”, izjavio je u subotu malezijski ministar saobraćaja Liow Tiong Lai, što znači da će kompaniji biti isplaćeno samo ako pronađe olupinu.

“To znači da su oni spremni da pretraže regiju od 25.000 kvadratnih kilometara na koju su ukazali eksperti u blizini australskih voda”, kazao je malezijski ministar.

On je, ipak, rekao kako “ja ne želim da dajem previše nade (rodbini)”, dodajući da se vlada obavezala na nastavak pretrage.

Lai nije pružio druge detalje, prenosi Associated Press.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada