Sobčak osigurala 23.000 potpisa za izbore u Rusiji

Ksenija Sobčak je za predsjedničkog kandidata nominirala partija Građanska inicijativa (Al Jazeera)

Ruska televizijska voditeljica i novinarka Ksenija Sobčak izjavila je da je 23.000 potpisa već prikupljeno kao podrška njenoj kandidaturi na predsjedničkim izborima u Rusiji, koji će biti održani 18. marta.

Dodala je da planira osigurati od 120.000 do 130.000 potpisa, prenosi agencija Tass, uz podsjećanje da joj je potrebno 100.000 potpisa.

“Više od 23.000 potpisa je već prikupljeno i više od 8.000 od njih je verificirano. Zahtjevi su veoma strogi, proces verifikacije je veoma složen. Imali smo 23.000 [potpisa] u četvrtak, a taj broj će možda već u subotu porasti, jer postoje kašnjenja u isporuci zbog praznika”, rekla je Sobčak na sastanku sa stanovnicima Saratova, grada na rijeci Volgi.

Kazala je da je već prebacila u izborni fond svoj novac, oko 28 miliona rubalja, što je oko 490.000 dolara.

Kćerka reformističkog gradonačelnika

Sobčak, koju je za predsjedničkog kandidata nominirala partija Građanska inicijativa, predala je 25. decembra prošle godine dokumenta ruskoj Centralnoj izbornoj komisiji.

Ona je kćerka reformističkog gradonačelnika Sankt Peterburga Anatolija Sobčaka, čiji zamjenik je svojevremeno bio aktuelni ruski predsjednik Vladimir Putin 90-tih godina.

Sobčak se pozicionira kao neko ko je protiv svih ostalih i ko želi privući građane nezadovoljne svim ostalim kandidatima.

Neki analitičari vide njenu kandidaturu kao pokušaj Kremlja da oživi predsjedničku utrku, prenio je ranije AP.

Izvor: Agencije