Erdogan u Parizu: Nećemo moliti EU za punopravno članstvo

Emmanuel Macron kaže da Francuska želi da Turska i turski narod u budućnosti budu u Evropi (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan se, nakon sastanka s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Parizu, osvrnuo na proces članstva njegove zemlje u Evropsku uniju, poručivši kako Turska nema namjeru moliti “hoćete li nas napokon primiti”.

“Kao što i nas same to [proces ulaska u EU] u ozbiljnoj mjeri zamara, isto tako zamara i naš narod. Možda će nas to odvesti do određene odluke, no nemamo namjeru stalno govoriti ‘hoćete li nas napokon primiti?'”, poručio je Erdogan.

Macron je, nakon sastanka s Erdoganom, poručio kako se “treba prestati s dvoličnom praksom u odnosima između EU-a i Turske”.

Sporazuma o odbrambenom sistemu

Kazao je da Francuska želi da Turska i turski narod u budućnosti budu u Evropi.

“Francuska želi da budućnost Turske i turskog naroda treba da bude u Evropi”, naveo je Macron.

Erdogan je rekao da potpisivanje Sporazuma o zračnom odbrambenom sistemu s francusko-italijanskim konzorcijem Eurosamom predstavlja vrlo važan korak.

“Ovdje smo danas s konzorcijem Eurosam potpisali Sporazum o zračnom odbrambenom sistemu, koji predstavlja vrlo važan korak. Ovim smo postigli trilateralni sporazum, koji uključuje i Italiju, također članicu NATO-a. Nakon ovog momenta potrebno je brzo djelovati i brzo preći na proces proizvodnje”, kazao je Erdogan.

Izvor: Agencije