Japan se suočava s najvećom opasnošću od Drugog svjetskog rata

Japan je prošlog mjeseca povećao vojni budžet šestu godinu zaredom (EPA)
Japan je prošlog mjeseca povećao vojni budžet šestu godinu zaredom (EPA)

Sigurnosna situacija s kojom se suočava Japan najopasnija je od Drugog svjetskog rata, zbog “neprihvatljivih” provokacija Sjeverne Koreje, izjavio je u četvrtak premijer Shinzo Abe.

Japanski premijer je obećao poboljšati japansku odbranu pred ovom povećanom prijetnjom, ali nije pružio precizne detalje, izvještava Independent.

Odnosi sa Sjevernom Korejom u posljednjih nekoliko mjeseci su se pogoršali, posebno nakon što je ova izolirana zemlja u septembru izvela svoj šesti i najveći nuklearni test.

“Nije pretjerivanje reći da je sigurnosna situacija oko Japana najgora od Drugog svjetskog rata. Zaštitit ću živote ljudi i miran život u svakoj situaciji”, rekao je Abe na konferenciji za novinare.

Povećan budžet za odbranu

Japan je prošlog mjeseca povećao vojni budžet šestu godinu zaredom, povećavajući izdvajanja za 1,3 posto, na 5,19 hiljada milijardi jena (38,2 milijardi eura).

“Apsolutno je neprihvatljivo da Sjeverna Koreja gazi po snažnoj želji Japana i ostatka međunarodne zajednice za mirnim rješenjima i nastavlja s provokativnim ponašanjem”, izjavio je Abe.

Abe je rekao da želi izmijeniti japanski pacifistički Ustav, s ciljem umanjivanja ograničenja nametnutih vojsci, iako je javnost podijeljena oko promjena u ovom dokumentu koji je nametnut nakon poraza Japana u Drugom svjetskom ratu.

Izvor: Agencije


Povezane

Projektil ispaljen prilikom prošlosedmičnog sjevernokorejskog raketnog testa preletio je Japan. Japanske odbrambene snage saopštavaju da ga nisu oborile, jer nije predstavljao opasnost njihovoj teritoriji. Ipak, ovaj provokativni akt ponovo je podstakao raspravu o pacifističkom ustavu te države. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO