Trump o stanju nacije: Nikad nije bilo bolje početi živjeti američki san

Predsjednik SAD-a Donald Trump u govoru o stanju nacije u utorak navečer, nakon godine obilježene oštrim političkim sukobima u vezi s njegovim politikama, pozvao je republikance i demokrate da rade na postizanju kompromisa i istaknuo postignuća njegove administracije u privredi. Tokom govora ispred Kongresa su se održavali protesti.

“Večeras nas sve pozivam da stavimo razlike na stranu i nastojimo naći zajednički jezik”, rekao je Trump u Zastupničkom domu Kongresa SAD-a u njegovom prvom govoru o stanju nacije.

No, tokom govora u kojem je Trump pozivao na jedinstvo dvije stranke bila je vidljiva podjela između njih. Republikanci su bučno pozdravljali i pljeskali njegovim rečenicama, dok su demokrati uglavnom sjedili u tišini.

Izvan zgrade Kapitola, stotine Trumpovih protivnika uzvikivale su “Zatvorite ga!” u trenutku dok je predsjednička povorka prolazila prije govora, navode američki mediji.

Trump je u govoru, koji je trajao 80-ak minuta, istaknuo zasluge njegovog predsjedništva za rast privrede i berze, ustvrdivši da su proveli najveće rezove poreza i reforme u američkoj historiji, prenosi agencija Hina.

Najniža nezaposlenost

“Od izbora smo stvorili 2,4 miliona radnih mjesta, nakon godina stagnacija konačno vidimo rast plaća”, ustvrdio je.

Nezaposlenost je na najnižem nivou u posljednjih 45 godina, a nezaposlenost Amerikanaca afričkog porijekla najniža je u historiji, istaknuo je Trump i dodao da je na to “posebno ponosan”.

“Ovo je naš novi američki trenutak. Nikad nije bilo bolje vrijeme da se počne živjeti američki san”, rekao je Trump.

U vezi s vanjskom politikom ustvrdio je da se obnavlja ugled i moć SAD-a.

U borbi koalicijskih snaga protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) Irak i Sirija gotovo su potpuno oslobođeni, rekao je i najavio da će se nastaviti angažman SAD-a u Afganistanu, te da se više neće javno najavljivati planovi ili rokovi povlačenja.

Podsjetio je da su u UN-u deseci zemalja glasali protiv suverenog prava SAD-a da prizna Jerusalem za izraelsku prijestonicu i nastavio rekavši da od Kongresa želi odluku kojom će se osigurati da američka finansijska pomoć inozemstvu “uvijek služi američkim interesima i ide samo prijateljima, a ne neprijateljima Amerike”.

Nuklearni kapaciteti

Otpadnički režimi, terorističke grupe i rivali, uključujući Kinu i Rusiju, “ugrožavaju naše interese, našu privredu i naše vrijednosti”, rekao je Trump.

U govoru američki predsjednik nije spominjao pitanje i istrage mogućeg ruskog uplitanja u američke izbore.

Nazvavši sjevernokorejski režim “izopačenim”, Trump je Amerikancima poručio da bi nastojanje Pjongjanga da dođe do nuklearnih raketa moglo “vrlo brzo zaprijetiti našoj domovini” i obećao nastavak kampanje održavanja pritiska kako se to ne bi dogodilo.

“Trebamo samo pogledati izopačeni karakter sjevernokorejskog režima kako bismo shvatili prirodu nuklearne prijetnje koju on može predstavljati po Ameriku i naše saveznike.”

Trump je rekao da SAD treba “modernizovati i obnoviti nuklearni arsenal, nadajući se da ga nikad nećemo morati upotrijebiti”. Nuklearni kapaciteti SAD-a moraju biti “tako moćni da odvrate od bilo kakvog čina agresije”.

“Možda će jednog dana doći čaroban trenutak kad će se zemlje svijeta udružiti kako bi eliminisale nuklearna oružja. Nažalost, još nismo do toga došli”, rekao je Trump.

U govoru o stanju nacije Trump rekao je da od Kongresa traži da osigura da SAD i dalje ima mogućnost “zatvarati teroriste gdje god da ih uhvatimo”, te da je povukao neispunjeni nalog njegovog prethodnika Baracka Obame za zatvaranje zatvora Guantanamo. Trenutno je u tom zatvoru u američkoj bazi na Kubi 41 zatvorenik.

Trump je u govoru istaknuo da su njegov prioritet kao predsjednika američki građani.

“Sjedinjene Države saosjećajna su nacija. Ponosni smo što činimo više od bilo koje druge države kako bismo pomogli onima koji se pate i siromašnima u svijetu. No, kao predsjedniku SAD-a, najveću odanost, najveće saosjećanje i moju stalnu brigu imaju američka djeca, američki radnici koji se muče i zaboravljene američke zajednice”, rekao je Trump.

Kompromis o imigraciji

Američki predsjednik rekao je da je predložio “pošten kompromis” za reformu imigracije u nadi da će dobiti podršku demokrata za usvajanje zakona u Kongresu.

On je rekao da bi mogao postojati “put prema državljanstvu” za do 1,8 miliona osoba koje su ilegalno dovedene u SAD kao djeca i ponovo zatražio “zid na južnoj granici”, koji je bio jedno od ključnih obećanja njegove kampanje.

Pozvao je i da se dodjela viza za ulazak u SAD lutrijom zamijeni sistemom “zasnovanim na zaslugama”, te zaustavi imigracija posredstvom porodičnih veza, osim u slučaju supružnika i maloljetne djece.

Trump je rekao da bi želio da se postigne kompromis o planu obnove starih puteca, mostova i druge infrastrukture, te da se zakonom u Kongresu u tu svrhu generira 1,5 milijardi dolara iz sredstava saveznih, lokalnih i državnih vlasti, kao i doprinosima iz privatnog sektora.

Dodao je da zastupnicima želi da podrže “pravo na pokušaj”, odnosno mogućnost da neizlječivo bolesni probaju eksperimentalne terapije koje savezne vlasti još nisu odobrile, a liječnici koji ih pružaju dobiju imunitet. Zakonski prijedlog u tom smislu Senat SAD-a već je odobrio u augustu s 94 glasa “za” i jednim “protiv”.

Izvor: Agencije