Mogherini pozvala SAD da se ne upušta sam u mirovni proces

Federica Mogherini
Uvjerena sam da politički čelnici i narod u BiH mogu krenuti naprijed po pitanju reformi, na jedinstven način, poručila je Federica Mogherini (Reuters)

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini pozvala je SAD da se ne upušta sam ni u kakve napore da sklapa mir između Izraelaca i Palestinaca, navodeći da bi se to završilo neuspjehom.

Šefica evropske diplomatije rekla je na vanrednom sastanku međunarodnog Komiteta za koordinaciju pomoći palestinskom razvoju da neće biti “ništa bez SAD-a, ništa sa samim SAD-om”, prenosi AP.

“Bilo kakav okvir za pregovore mora biti multilateralan i mora uključiti sve igrače, sve partnere bitne za ovaj proces. Proces bez jednih ili drugih jednostavno neće funkcionirati i neće biti realan. Ništa bez SAD-a, ništa samo sa SAD-om”, kazala je Mogherini.

‘Element olakšanja’

Ovo je, kako se navodi, prvi sastanak takve vrste od kako je američki predsjednik Donald Trump priznao Jerusalem kao prijestolnicu Izraela, kršeći tako međunarodni konsenzus po kojem bi status tog grada trebao biti riješen putem pregovora između Izraelaca i Palestinaca.

Mogherini je navela da je ovo težak momenat za regiju, kao i da će se na sastanku fokusirati na načine da se promovira dvodržavno rješenje.

Izrazila je nadu da bi to mogao biti “element olakšanja za obnovu povjerenja”.

Izvor: Agencije