Mađarska okreće leđa UN-u zbog izbjeglica

Austrijski kancelar formirao je koaliciju s desničarskom Slobodarskom strankom, u Italiji su najviše glasova osvojile desničarske stranke (EPA)

Mađarska će pokrenuti postupak izlaska iz razgovora o migracijskoj strategiji Ujedinjenih naroda ako “ne bude pozitivnog zaokreta prema mađarskoj poziciji”, najavio je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Vlada je ministru dala zadatak da analizira prvi nacrt paketa, koji će biti objavljen 5. veljače, i pokrene postupak za napuštanje razgovora ako dokument bude “proimigracijski”, poput deklaracije iz 2016. godine i izjave glavnog tajnika UN-a koja je poslužila kao osnova za nju, potvrdio je Szijarto, prenosi agencija MTI.

Dodao je da bi paket trebao biti usvojen krajem godine i da međuvladini razgovori još nisu ni počeli, napomenuvši da je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres “već proglasio rezultate”.

Szijjarto, također, tvrdi da je “plan” američkog milijardera mađarskog porijekla Georgea Sorosa o migraciji doista postojao “kao jasan koncept” i da “ima poveznica” s nedavnim izjavama glavnog tajnika Guteressa.

Ministar je ocijenio da su i nacrt deklaracije i izjave glavnog tajnika suprotne poziciji i interesima Mađarske, jer sugeriraju da je “migracija dobra stvar i da je neizbježna”.

‘Migracija nije pozitivan trend’

Po mađarskoj Vladi, migracija “nije pozitivan trend” i “predstavlja ozbiljnu sigurnosnu opasnost i može ju se zaustaviti”, prenio je stajališta službene Budimpešte.

“Deklaracija, kao i izjava, preporučuje da se pojednostavi imigracijski postupak, što će dati novi poticaj ljudima koji razmišljaju da napuste svoju domovinu te bi isto tako olabavili nacionalne migracijske politike”, rekao je Szijjarto.

Po UN-u zemlje “koje nisu pogođene migracijom” trebale bi također stvoriti programe za primanje migranata, dodao je.

Nadalje, rekao je Szijjarto, deklaracija preporučuje “smanjenje kriminalizacije” ilegalnih ulazaka u zemlju.

Deklaracija nastoji učiniti “da pravo na migraciju izgleda kao temeljno ljudsko pravo, kao i da se ukloni razlika između legalne i ilegalne migracije”, rekao je Szijjarto.

Izvor: Agencije