Saradnici Navaljnog u zatvoru zbog protesta

Policemen detain a supporter of Russian opposition leader Navalny during a rally in St. Petersburg
Manji protesti održani su u nedjelju u još nekoliko ruskih gradova, a policija je pritvorila blizu 300 ljudi (Reuters)

Nekoliko saradnika ruskog opozicijskog čelnika Alekseja Navaljnog osuđeno je na 10 do 30 dana zatvora zbog organizovanja neodobrenog protesta u Moskvi.

Presude su uslijedile dan nakon što je blizu 1.000 pristalica Navaljnog protestovalo u Moskvi pozivajući na bojkot predsjedničkih izbora 18. marta i zbog odluke izbornih vlasti da zabrane kandidaturu Navaljnog.

Vlasti su dozvolile da se protest održi, ali je Navaljni pritvoren na nekoliko sati. On bi kasnije ove sedmice mogao biti izveden pred sud.

Kako se navodi, ako bude optužen da je prekršio zakon o održavanju demonstracija, mogao bi dobiti do 30 dana zatvora, prenosi Reuters.

Zabranjena kandidatura

Sergej Bojko, šef štaba Navaljnog u Moskvi, dobio je kaznu od 15 dana zatvora. Drugi aktivisti dobili su kazne od 10 do 30 dana.

Manji protesti održani su u nedjelju u još nekoliko ruskih gradova, a policija je pritvorila blizu 300 ljudi.

Malo je vjerovatno da se iko može takmičiti s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom na izborima 18. marta, naglasio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Navaljnom je zabranjeno kandidovati se na izborima za predsjednika Rusije, dok ankete nagovještavaju da će Putin lako odnijeti izbornu pobjedu, naveo je Reuters.

Izvor: Agencije