Putin: Američka lista je neprijateljski čin

Vladimir Putin
Vladimir Putin kaže da 13 Rusa ne predstavljaju državu ili vlasti i da nema ideju šta su učinili (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je popis američkog Ministarstva financija, na kojemu su se pod prijetnjom sankcija našli brojni uglednici bliski Kremlju, “neprijateljskim činom”.

Taj popis će, po ruskom predsjedniku, zasigurno dodatno zakomplicirati američko-ruske odnose i “naštetiti međunarodnim odnosima u cjelini”.

“Sve osobe na tom popisu su okarakterizirane kao neprijatelji SAD-a”, kazao je Putinov glasnogovornik Dimitrij Peskov.

Popis, koji je dio paketa sankcija koji je prošle godine ozakonjen, navodi 210 imena, političkih dužnosnika i “oligarha” koji su se na listu dospjeli sukladno njihovoj bliskosti ruskim vlastima i njihovoj financijskoj moći.

Među 114 političara se nalaze izvršni direktori moćnih državnih kompanija poput Gazproma i Rosnefta, te čelni ljudi obavještajnih agencija.

Na popisu je završio i ruski premijer Dmitrij Medvedev, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i još više od 40 članova predsjedničke administracije, ali ne i Putin.

Na listi je 96 oligarha s bogatstvom većim od milijardu dolara, a među kojima su utjecajni investitor Roman Abramovič te industrijski magnati Oleg Deripaska i Aleksandar Abramov.

U dokumentu američkog Ministarstva financija stoji da stavljanje na listu ne znači i sudjelovanje u nelegalnim aktivnostima.

Medvedev: Popis nema nikakvu vrijednost

Oglasio se i ruski premijer Medvedev, koji je za američki popis rekao kako “nema nikakvu vrijednost”, ali i primijetio da će “zatrovati” rusko-američke kontakte.

“Primjena tog zakona je diskriminatorski usmjerena protiv naše zemlje. To će očito zatrovati naše kontakte i odnose u narednim godinama. A to je loše samo po sebi”, izjavio je Medvedev, a prenosi Reuters.

No, administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa u međuvremenu je poručila kako neće uvoditi nove sankcije Rusiji.

Navedenom mjerom je, kako ukazuju, odgovorila na zahtjev Kongresa da SAD kazni Moskvu zbog miješanja u američke izbore 2016. godine.

Osobe s liste nisu predmet nikakvih novih sankcija, neke su već ranije uvrštene na crnu listu, ali će taj potez dodatno razbjesniti Rusiju, jer se te osobe dovode u vezu s neprijateljskim aktivnostima prema SAD-u, javljaju agencije.

Dokument neformalno nazvan “Putinova lista” sadrži sedam stranica i objavljen je u skladu s američkim zakonom koji je Trump potpisao prošle godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Američke vlasti tvrde da je vlasnik Envigada, kroz prenapuhane transfere igrača, ‘prao novac’ zarađen trgovinom drogom.

Published On 20 Nov 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO