Kurz: Uniji treba novi sistem za migrante

Sebastian Kurz je s Viktorom Orbanom razgovarao o bilateralnim odnosima i budućnosti Evropske unije (AP)
Sebastian Kurz je s Viktorom Orbanom razgovarao o bilateralnim odnosima i budućnosti Evropske unije (AP)

Premijer Austrije Sebastian Kurz je, nakon sastanka s premijerom Mađarske Viktorom Orbanom u Beču, izjavio kako postojeći sistem, koji predviđa raspodjelu izbjeglica i migranata unutar Evropske unije, ne funkcionira, javlja agencija Anadolija.

“Potrebno je na nivou EU-a uspostaviti novi sistem za migrante. Zemlje koje primaju izbjeglice moraju odlučivati koga će primiti u Evropu, a ne krijumčari migrantima”, kazao je šef austrijske Vlade.

Dodao je kako je tokom sastanka s Orbanom razgovarao o bilateralnim odnosima, kao i pitanju budućnosti EU-a.

Istakao je da Mađarska, kako je rekao, nije samo susjed Austrije, nego i jedan od njenih najvažnijih trgovinskih partnera.

Naglasio je kako su obje države saglasne o pitanju značaja zaštite vanjskih granica Unije, kao i zaustavljanja ilegalnih migracija.

Orban: Migracije su prijetnja

Orban je izjavio kako su migracije jedna od najvećih prijetnji po budućnost Evrope, naglasivši da je kontinent utemeljen na kršćanskim vrijednostima.

“Ovdje prvenstveno mislim na kulturnu dimenziju, a ne na vjersku. Mi živimo u kršćanskoj zajednici i ovaj način života nekako mora biti zaštićen. Za nas je ovaj oblik identiteta bitan. Prema mome mišljenju, Evropi ne treba paralelna zajednica. Moramo zaštititi temeljne kršćanske vrijednosti”, kazao je Orban.

Poručio je kako Mađarska podržava proširenje EU-a na zemlje zapadnog Balkana.

Izvor: Agencije


Povezane

Francuski predsjednik Emmanuel Macron prošle sedmice je obećao efikasniji sistem obrade zahtjeva azilanata u Calaisu. Ali za sada nema dokaza da se na njemu i radi. U grad dolazi sve više mladih koji se nadaju da će im Calais biti usputna stanica na putu za Britaniju.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO