Trump poručio Bannonu da je izgubio razum

Bannon je bio šef Trumpove predizborne kampanje (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump smatra da je njegov negdašnji bliski suradnik u kampanji i bivši glavni strateg Bijele kuće Steve Bannon “izgubio razum” nakon što je taj ultradesničar kritizirao predsjednikova sina i zeta zbog “izdajničkog” sastanka s Rusima.

“Steve Bannon nema ništa sa mnom, niti s mojim predsjedništvom. Kada je dobio otkaz nije samo izgubio posao nego i razum”, rekao je Trump, a prenosi Reuters.

Trump je kazao da Bannon nije zaslužan za njegovu pobjedu na predsjedničkim izborima 2016. i da je kriv za gubitak senatorskog mjesta u Alabami koje su republikanci imali više od trideset godina.

“Steve se pravi da je u ratu s medijima koje naziva oporbenom strankom, a provodio je vrijeme u Bijeloj kući puštajući lažne informacije u medije kako bi se pokazao važnijim nego što je bio. To je jedina stvar koju dobru radi”, dodao je američki predsjednik.

Informacije protiv Hillary Clinton

Bannon je nazvao sastanak Trumpovog sina i glavnih dužnosnika iz kampanje sa skupinom Rusa u lipnju 2016. godine “izdajničkim i nedomoljubnim”, pokazuju ulomci iz knjige koje je na uvid dobio Reuters. 

Bannon je ostao zaprepašten susretom u Trump Toweru u New Yorku na kojem je ruski odvjetnik navodno ponudio inkriminirajuće informacije o predsjedničkoj kandidatkinji demokrata Hillary Clinton, stoji u knjizi Fire and Fury: Inside the Trump White House (Vatra i bijes: unutar Trumpove Bijele kuće), autora Michaela Wolffa.

Wolff, novinar Hollywood Reportera, knjigu je napisao na temelju više od dvjesto razgovora s predsjednikom, njegovim najbližim suradnicima i članovima administracije. 

Na susretu koji je organizirao Trumpov sin Donald Jr. sudjelovao je i predsjednikov zet Jared Kushner, kao i tadašnji šef kampanje Paul Manafort. Taj je sastanak postao tema savezne istrage o potencijalnoj uroti Trumpa i Rusije na izborima, što američki predsjednik odbacuje. 

“Trojica istaknutih dužnosnika kampanje smatrali su da je dobra ideja susresti se sa stranom vladom unutar Trump Towera, u konferencijskoj sali na 25. katu, bez odvjetnika. Nije bilo odvjetnika”, rekao je Bannon u toj knjizi. 

“Čak i ako ne mislite da je to izdaja, nepatriotski čin ili grozno sr…e, a ja mislim da je sve to, svejedno bi odmah trebali pozvati FBI”, istaknuo je Bannon. 

Trump mu ljetos dao otkaz

Bannon je postao Trumpov šef kampanje u mjesecima uoči izbora u studenom 2016. godine, nakon susreta u Trump Toweru. Poslije izborne pobjede je postao glavni strateg Bijele kuće tijekom turbulentnih prvih osam mjeseci predsjedništva. 

Trump mu je uručio otkaz u kolovozu, uklonivši tog krajnje desnog arhitekta svoje pobjede i glavnog poticatelja nacionalističkih i antiglobalizacijskih aspekata njegove politike. 

Bannon, koji se nakon otkaza vratio na svoj krajnje desni portal Breitbart, u knjizi kaže i kako će istraga o uroti Trumpa i Rusa biti usredotočena na pranje novca. 

“Razbit će Donalda Jr. kao jaje na nacionalnoj televiziji”, rekao je Bannon. 

Manafort i njegov poslovni suradnik Rick Gates, koji je također radio u Trumpovoj kampanji, u studenom su odbacili svoju krivnju po saveznoj optužnici koju je podigao posebni savjetnik Robert Mueller zadužen za istragu o povezanosti s Rusijom.

Ta istraga uključuje i optužbe o pranju novca, uroti protiv Sjedinjenih Država i izostanku registracije rada za bivšu ukrajinsku, prorusku vlast. 

Izvor: Agencije