Zamjenik direktora FBI-ja podnio ostavku

Andrew McCabe je prošle godine postao v. d. direktora FBI-ja, nakon što je Donald Trump otpustio prethodnog šefa Jamesa Comeya (EPA)

Bijela kuća tvrdi da nema ništa s odlaskom zamjenika direktora FBI-ja Andrewa McCabea iz savezne agencije za provođenje zakona, prenosi AP.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders izjavila je novinarima da Bijela kuća nije uticala na McCabeovu odluku da napusti položaj tjednima uoči planiranog umirovljenja na proljeće.

“Predsjednik nije bio dio procesa donošenja te odluke”, kazala je.

Sanders je, međutim, izjavila da Trump stoji iza kritika McCabea, koji je igrao ključnu ulogu u istrazi mailova Hillary Clinton i u aktualnoj istrazi ruskog uplitanja u američke izbore u 2016.

McCabeova supruga primila je donacije za predizbornu kampanju ondašnjeg demokratskog guvernera Virdžinije Terryja McAuliffea u njegovoj senatskoj kandidaturi 2015. godine, izazivajući žestoke Trumpove kritike na Twitteru.

Sanders je kazala da je Bijela kuća gajila “izvjesne brige” zbog McCabeovog rada u FBI-ju.

Još nije jasno je li njegov rani odlazak iz FBI-a vođen osobnim razlozima ili je reakcija na Trumpove kritike, prenosi Associated Press.

Trumpove optužbe

Američki mediji prethodno su javili da je zamjenik direktora Federalnog istražnog biroa Andrew McCabe, kojeg je nedavno američki predsjednik Donald Trump optužio za političku pristranost, podnio ostavku.

McCabeova ostavka uslijedila je tjedan dana nakon izvještaja u kojem ga je Trump optužio za pristranost.

“Andrew McCabe odlazi s pozicije zamjenika direktora FBI-ja ranije nego je to predviđao. Trebao je ići u mirovinu na proljeće”, javio je Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

McCabe je česta meta kritika predsjednika Trumpa, javlja Puljić, navodeći kako ga Trump optužuje da je politički pristran tijekom istrage koju FBI vodi o navodnoj povezanosti Trumpove predsjedničke kampanje i ruske umiješanosti u izbore. 

“Još uvijek nije jasno odlazi li zamjenik direktora FBI-ja iz osobnih razloga, ili pod utjecajem kritika iz Bijele kuće”, javio je Puljić.

Odlazi u penziju u martu

Portal Politico navodi kako je jedan od visokih dužnosnika, koji je tražio da ne bude imenovan, rekao da će McCabe primati plaću do ožujka, kada odlazi u mirovinu.

Washington Post je ovih dana otkrio kako je Trump u svibnju prošle godine pitao McCabea za koga je glasao na posljednjim predsjedničkim izborima.

McCabe je prošle godine postao i v. d. direktora FBI-ja, nakon što je Trump otpustio prethodnog šefa Jamesa Comeya.

Comey je smijenjen zbog istrage o navodnom dosluhu Trumpovog izbornog stožera s Rusijom, poslije čega je bivši direktor FBI-ja Robert Mueller imenovan da vodi specijalnu istragu u tom slučaju.

Izvor: Al Jazeera i agencije