UN: Klizišta i blatne bujice prijetnja za 100.000 Rohinja

Pod pritiskom međunarodne zajednice Mijanmar je obećao vratiti izbjeglice ako mogu dokazati da su ranije živjeli u toj azijskoj državi (AP)

Više od 100.000 izbjeglih Rohinja, koji borave u improvizovanim izbjegličkim logorima u Bangladešu, bit će u velikoj opasnosti od klizanja terena, poplava i blatnih bujica nakon što sredinom godine počne sezona monsuna, objavio je UN.

Trenutno se u području oko grada Cox's Bazara nalazi više od 900.000 Rohinja, nakon što ih je gotovo 700.000 izbjeglo iz susjednog Mijanmara u augustu. Humanitarni radnici navode da je smještaj izbjeglica u logorima u Bangladešu u potpunosti neodgovarajući.

“Opasnost od klizišta i poplava ugrožava najmanje 100.000 ljudi i potrebno je njihovo premještanje”, navodi se u izvještaju UN-a objavljenom u Ženevi.

“Glavni je izazov nedostatak prostora. Lokacije su prenatrpane, što dovodi do jako teških uvjeta za život. Nema dovoljno prostora za sanitarnu infrastrukturu i povećana je opasnost od izbijanja bolesti poput difterije”, navodi se.

Izgradnja novog kampa

“Veliki postotak zemljišta nije pogodan za naseljavanje jer postoji visok rizik poplava i odrona zemlje. Predviđene poplave i klizišta u predstojećoj sezoni monsuna tešku situaciju učinit će još težom”, dodaje se u izvještaju.

Vlada Bangladeša odobrila je novo zemljište od približno 800 hektara u Ukhiji za novi izbjeglički kamp. Humanitarni partneri sada tamo grade neophodnu infrastrukturu u veoma izazovnim uvjetima, objavio je UN.

Mijanmar i Bangladeš dali su si polovinom januara dvije godine za rješavanje povratka Rohinja koji su napustile Mijanmar od kraja augusta.

Pod pritiskom međunarodne zajednice Mijanmar je obećao vratiti izbjeglice ako mogu dokazati da su ranije živjeli u toj azijskoj državi.

Dvije države zasad nisu odredile nikakav datum.

Izvor: Agencije