Papa poziva Evropu da odlučnije suzbija antisemitizam

Papa, koji je 2016. godine posjetio Auschwitz i rimsku sinagogu, rekao je da je sjećanje 'cjepivo' protiv 'tolikih žaljenja vrijednih oblika apatije' (EPA)

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo pozvao je u ponedjeljak evropske zemlje da odlučnije suzbijaju antisemitizam, kazavši da je ravnodušnost u tom pogledu virus koji bi mogao omogućiti širenje ideja rasne mržnje.

On je to kazao u govoru na konferenciji u Rimu posvećenoj odgovornosti država za suzbijanje antisemitizma i povezanih zločina.

“Odgovorni smo kada možemo odgovoriti. To nije samo pitanje analize uzroka nasilja i pobijanja njihove perverzne logike, nego je riječ o tome da se bude aktivno spreman odgovoriti na njih”, rekao je na papa skupu koji je organizirala Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju.

Neizreciva nepravda holokausta

Niz evropskih zemalja proglasilo je odbacivanje holokausta ilegalnim.

Njemački Bundestag izglasao je prošle sedmice imenovanje posebnog komesara za koordinaciju vladine borbe protiv antisemitizma, nakon paljenja jevrejskih simbola i izraelskih zastava.

“Ravnodušnost je virus koji je opasno zarazan u naše vrijeme, vrijeme kada smo sve više povezani s drugima, ali i manje pažljivi prema njima”, rekao je papa.

Papa, koji je 2016. godine posjetio Auschwitz i rimsku sinagogu, kazao je da je sjećanje “cjepivo” protiv “tolikih žaljenja vrijednih oblika apatije”.

Citirajući svog prethodnika, papu Ivana Pavla II, papa Franjo je rekao da bi svi trebali raditi na izgradnji budućnosti u kojoj “neizreciva nepravda holokausta više nikada neće biti moguća”.

U Poljskoj je, također, nedavno počinjeno nekoliko antisemitskih incidenata.

Na jednom, o kojem je izvijestila televizija, ljudi su prošle godine u šumi uzvikivali “Sieg Heil” povodom 128. rođendana Adolfa Hitlera.

‘Nalik Evropi 1930-ih godina’

Uz to, gotovo 60.000 ljudi, neki s transparentima na kojima je pisalo “čista krv, bistar um”, protestiralo je u novembru na skupu krajnje desnice u Varšavi, a u Švedskoj je prošlog mjeseca zapaljena sinagoga.

“Svjedoci smo u cijelom nizu zemalja rastućeg vala jačanja krajnje desnih, ultra-nacionalnih i u nekim slučajevima neonacističkih stranaka”, rekao je Ronald Lauder, predsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa.

“Evropa sada odjednom izgleda jako nalik Evropi 1930-ih godina”, kazao je Lauder na konferenciji održanoj u italijanskom Ministarstvu vanjskih poslova u Rimu.

Izvor: Agencije