Ako SAD ograniči uvoz iz Evrope, Unija spremna reagirati

Evropska unija šalje u SAD svoje proizvode bez poreza, ili uz jako malo poreza, tvrdi predsjednik SAD-a (EPA)

Europska unija spremna je brzo reagirati ako Sjedinjene Američke Države ograniče uvoz iz Europe, objavila je u ponedjeljak Europska komisija, nakon što je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio da će odgovoriti Uniji na njezinu, prema njegovoj ocjeni, “jako nepravednu” trgovinsku politiku.

Trump je u razgovoru za britanske medije rekao da “ima puno problema s UN-om, i to bi se moglo pretvoriti u nešto jako veliko sa stajališta trgovine”.

“Naši proizvodi ne mogu ući. Oni šalju svoje proizvode nama bez poreza, uz jako malo poreza. EU je jako, jako nepravedna prema SAD-u i mislim da će to biti na njihovu štetu”, rekao je Trump.

Unija za poštovanje pravila

Glasnogovornik EK-a Margaritis Schinas je kazao je na konferenciji za novinare da trgovina između EU-a i SAD-a treba biti dobitak za obje strane.

“Ovdje se ne radi o pobjednicima i gubitnicima. Mi u EU vjerujemo da trgovina može i treba biti dobitak za obje strane”, rekao je on.

“Vjerujemo da trgovina, osim što treba biti otvorena i poštena, također treba biti temeljena na pravilima. EU je spremna brzo i na odgovarajući način reagirati u slučaju da naš izvoz bude pogođen restriktivnim trgovinskim mjerama SAD-a”, dodao je glasnogovornik.

Trump je ranije zatražio strožu provedbu trgovinskih pravila.

Porez na solarne ploče

Prošli tjedan potpisao je zakon o uvođenju 30-postotnih carina na uvozne solarne ploče te 20-postotnih na perilice rublja.

Kina i Južna Koreja osudile su te carine, a Seul je najavio žalbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Europska komisija žali zbog odluke SAD-a, ali vjeruje kako ta odluka nije u skladu s pravilima WTO-a te da će analizirati njezin utjecaj na izvoz EU-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Novi američki predsjednik povukao je SAD iz velikog trgovinskog sporazuma koji je potpisalo 12 zemalja koje zajednički čine 40 posto svjetske ekonomije.

Published On 23 Jan 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO