Zastupnik: Puigdemont će tražiti dozvolu da dođe u parlament

Katalonija, Parlament, Neovisnost, Nezavisnost
Ustavni sud nominaciju uvjetuje fizičkim pojavljivanjem Carlesa Puidgemonta u katalonskom Parlamentu (EPA)

Utjecajni katalonski zastupnik iz redova separatista Josep Rull izjavio je da će odbjegli bivši predsjednik Katalonije Carles Puigdemont zatražiti dozvolu od španjolskog suca da prisustvuje zasjedanju regionalnog parlamenta na kojem bi trebala biti formirana nova katalonska vlada, prenosi Tanjug agenciju AP.

Navodi se da je Rull za Catalunya Radio kazao da će Puigdemont u iduća 24 sata zatražiti sudsku dozvolu za prisustvo zastupničkoj raspravi, koja će biti održana u utorak u Barceloni.

Španjolski Ustavni sud nije u subotu je suspendirao kandidaturu Carlesa Puigdemonta za predsjednika vlade Katalonije, no blokirat će njegovo imenovanje ako se Puigdemont osobno ne pojavi u Parlamentu u Barceloni, objavljeno je na mrežnoj stranici suda.

Španjolska Vlada u petak je zatražila od Ustavnog suda da poništi kandidaturu Puigdemonta, jer je optužen u Španjolskoj za pobunu protiv države te mu, ako se vrati u zemlju, prijeti uhićenje.

Puigdemont, koji od 29. listopada živi u Belgiji, jedini je kandidat za predsjednika vlade pokrajine Katalonije sa 7,5 milijuna stanovnika.

Ne može imenovanje ‘na daljinu’

Na tu ga je dužnost imenovao novi predsjednik katalonskog Parlamenta Roger Torrent, zagovornik neovisnosti Katalonije.

Nakon što je Vlada u Madridu uložila žalbu, o njoj je Ustavni sud u subotu raspravljao sedam sati.

Ustavni sud nije poništio nominaciju, ali ju je uvjetovao Puigdemontovim fizičkim pojavljivanjem u Barceloni tijekom rasprave u Parlamentu.

Time je, zapravo, zabranio njegov izbor, jer Puigdemont ne može prijeći španjolsku granicu a da ne bude uhićen, prenosi Hina.

Zagovornici nezavisnosti namjeravaju Puigdemonta imenovati “na daljinu”, odnosno izglasati ga za premijera dok se nalazi u Belgiji.

Prema odluci Ustavnog suda Španije, takvo imenovanje preko televizijskog ekrana neće biti dopušteno.

Nezavisne stranke žele Puigdemonta

Neće biti niti dopušteno prenošenje Puigdemontova glasa na drugog zastupnika u Parlamentu.

Puigdemont je izabran u katalonski Parlament na izborima 21. prosinca.

Stranke za neovisnost, koje su osvojile većinu mjesta, inzistiraju na tome da Puigdemont bude predsjednik.

Puigdemont je predsjedao regionalnom vladom od kraja 2015. godine do 29. listopada prošle godine, kada ga je smijenila španjolska Vlada, pošto je dva dana ranije u katalonskom parlamentu izglasana uspostava samostalne republike Katalonije.

Tada je španjolska Vlada preuzela izravno upravljanje nad pokrajinom i raspisala prijevremene izbore, koji nisu donijeli rezultat kakav je želio Madrid.

Nastavak kontinuiteta početog 2015.

Na izborima su tri stranke za neovisnost osvojile većinu mjesta u Parlamentu, 70 od 135, te su bile u prilici formirati novu vladu.

Te stranke inzistiraju na Puigdemontu kao predsjedniku, čime bi nastavile kontinuitet započet 2015. godine.

Stranka centra Građani, pobornik cjelovitosti Španjolske, osvojila je najviše mjesta, 37, no ni uz podršku ostalih stranaka, ne može dosegnuti 68 mjesta, koliko je potrebno za formiranje vlade.

Liderica Građana Ines Arrimadas odustala je stoga od kandidature za mjesto predsjednice vlade.

Izvor: Agencije