Separatisti zauzeli sjedište Vlade Jemena u Adenu

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize, koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat (Al Jazeera)

Separatisti na jugu Jemena zauzeli su sjedište jemenske Vlade u lučkom gradu Adenu, prenose agencije.

Neimenovani izvor agencije Anadolija javlja kako su snage odane Južnom tranzicijskom vijeću u nedjelju zauzele sjedište Vlade Jemena u Adenu nakon žestokih sukoba.

Isti izvor javlja kako su separatisti zauzeli i bazu Treće brigade Predsjedničke garde u istom gradu te kako je u sukobima stradalo više desetaka osoba na obje strane.

S druge strane, provladini izvori javljaju kako je baza i dalje pod kontrolom Predsjedničke garde, ali nisu komentirali slučaj vezan za okupaciju sjedišta Vlade.

Separatisti na jugu Jemena traže ostavku aktuelnog premijera Ahmeda bin Daghra i optužuju ga da državu vodi u propast.

‘UAE odlučuje u Adenu’

Daghr je u nedjelju separatiste, koje podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati, optužio da su izveli državni udar u Adenu te pozvao koaliciju na čelu sa Saudijskom Arabijom da intervenira u ovom gradu, istakavši kako “UAE odlučuje u gradu”.

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize, koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat.

Pobunjenički pokret kontrolira glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u državi, a međunarodno priznata Vlada Jemena djeluje iz lučkog grada Adena.

Konflikti u Jemenu dodatno su pojačani u martu 2015. godine, kada je Saudijska Arabija sa saveznicima počela izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Ujedinjeni narodi skupljaju novac za humanitarnu pomoć Jemenu. Saudijska Arabija planira donirati milijardu i pol dolara, što je pola od ukupnog iznosa. Rat u Jemenu se nastavlja, a humanitarna situacija svakim danom sve je teža.

Published On 23 Jan 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO