Predsjednički kandidat opozicije napadnut u Kairu

Advokat kaže kako je grupa nepoznatih osoba brutalno napala Hishama Geneina kod njegove kuće u Kairu (EPA)

Kandidat za predsjedničke izbore u Egiptu Hisham Geneina teško je povrijeđen u napadu u Kairu, a njegov advokatski tim tužilaštvu je predao tužbu za pokušaj kidnapiranja, javlja agencija Anadolija.

Advokat Ala Taha kazao je kako je grupa nepoznatih osoba brutalno napala Geneinu nedaleko od njegove kuće u Kairu i nanijela mu teže fizičke povrede.

Ističući kako se radilo o pokušaju kidnapiranja, Taha je rekao kako su Geneinu spasili građani koji su se našli na mjestu napada.

Pelom noge i posjekotine na licu

“Tužilaštvu smo podnijeli tužbu, a Geneina je trenutno hospitaliziran u Kairu”, kazao je Taha i dodao kako je njegov štićenik zadobio prelom noge i posjekotine na licu.

Ziyad al-Alimi, također advokat Geneine, na društvenim mrežama je saopćio kako su napadači noževima i palicama nanijeli teže fizičke povrede njegovom štićeniku i da su ga pokušali kidnapirati.

Genena je bivši šef antikorupcijskog tijela Egipta, koji je smijenjen odlukom egipatskog predsjednika Abdela Fattaha al-Sisija.

U momentu napada išao je na sud kako bi dao iskaz u sudskom postupku vezanom za razrješenje sa dužnosti.

Sa druge strane, neki lokalni egipatski mediji javljaju kako se Geneina povrijedio tokom tuče, koja se dogodila nakon saobraćajne nesreće u Kairu.

Geneina je jedan od simbola borbe za nezavisno sudstvo u Egiptu i od 2012. godine bio je na čelu Revizorskog suda.

Predsjednik isi ga je optužio za korupciju i smijenio 2016. godine.

Kandidat umjesto Samija Anana

Geneina je nedavno objavio kandidaturu za martovske predsjedničke izbore u Egiptu, i to umjesto bivšeg načelnika Generalštaba egipatske vojske Samija Anana.

Opoziciona Demokratska arapska partija objavila je 12. januara da je Anan kandidat na predstojećim predsjedničkim izborima, a kandidaturu mu je 23. januara odbila Vrhovna izborna komisija, nakon što je priveden zbog pokrenute istrage na vojnom sudu.

Opozicija je potom kandidirala Geneinu.

Izvor: Agencije