Kipar: Anastasiades i Malas u drugom krugu predsjedničkih izbora

Nicos Anastasiades, Stavros Malas, Cipar, Predsjednički izbori
Konačni rezultat izbora odlučit će hoće li se ove godine nastaviti pregovori s turskim Kipranima (EPA)

Predsjednik Cipra Nicos Anastasiades i ljevičarski kandidat Stavros Malas odmjerit će snage u drugom krugu predsjedničkih izbora 4. veljače, po izbornim rezultatima objavljenim u nedjelju.

Nakon prebrojavanja svih glasačkih listića, Anastasiades vodi s 35,5 posto glasova, dok Malas ima 30,25 posto.

Na trećem mjestu je kandidat centra Nikolas Papadopoulos s 25,75 posto glasova, kako prenosi Hina. 

Konačni rezultat izbora odlučit će hoće li se ove godine nastaviti pregovori s turskim Cipranima.

Oštra kampanja

Kampanja je bila vrlo oštra – trećeplasirani Papadopoulos optuživao Anastasiadesa da je ponudio previše ustupaka u pregovorima s turskim Cipranima prošle godine.

Malasa se također kritiziralo da je previše popustljiv jer traži nastavak pregovora što je prije moguće.

Grčki i turski Ciprani načelno se slažu da je potrebno ujediniti otok kao federaciju, ali ne i o tome kako bi to trebalo učiniti.

Neslaganja s tim u vezi postoje čak i u sklopu samih zajednica.

Sporni su granica, imovinska prava raseljenih, izborna pravila i nazočnost stranih postrojbi na ciparskom teritoriju.

Dvije strane trenutačno razdvajaju mirovne snage UN-a.

Anastasiades, koji se kandidirao za drugi i, kako tvrdi, posljednji predsjednički mandat, predstavlja političku “staru gardu”.

Pregovori s Turskom

Kaže kako je zahvaljujući njegovom iskustvu i političkom umijeću načinjen napredak u posljednjoj rundi pregovora s ciparskim Turcima o ponovnom ujedinjenju otoka, kao federaciji s dvije zone.

To je, prema njegovoj ocjeni, najbliže što su se za više od četiri desetljeća primaknuli dogovoru prihvatljivom za obje strane.

Ti pregovori su, međutim, u srpnju doživjeli neuspjeh, a Anastasiades je za to optužio tursku “iracionalnu opsesiju” da Cipar stavi “pod svoju šapu i pretvori otok u svoj “protektorat” tako što će zadržati snage na otoku i pravo na vojnu intervenciju.

I Papadopoulos i Malas su kritizirali Anastasiadesa zbog učinaka koji je trogodišnji paket mjera štednje imao na srednju klasu, budući da je Kipar od 2013. godine tražio od partnera eurozone paket pomoći kako bi izbjegao bankrot usred bankarske krize pogoršane prekomjernom državnom potrošnjom.

Izvor: Agencije